2010-03-26 15:03:45• hírek • Pietsch Lajos/MTI

Válságban a katolikus egyház?

A tekintélyes német konzervatív napilap szerint az elmúlt hetekben Németországban és másutt napvilágra került, évtizedekkel ezelőtt elkövetett szexuális bűncselekmények a végpontját, nem pedig az okát jelentik a katolikus egyház súlyos válságának.

Az újság szerint valójában nem másról van szó, mint a papjelöltek alkalmasságának nem megfelelő vizsgálatáról, a püspökök hatalmáról, az elégtelen átláthatóságról. Továbbá - mint a lap hozzátette - arról a magatartásról, amelynek középpontjában az elkövetett hibák feltárásának elutasítása valamint az áldozatok segítése helyett az egyház tekintélyének megőrzése érdekében inkább a tettesek védelme áll.

A katolikus egyház nehezen birkózik meg a szekuláris világ kihívásaival - fogalmazott a Die Welt, hangsúlyozva, hogy az egyház meg akarja őrizni - és meg is kell őriznie - a maga belső világát, évszázados tapasztalatát és patináját. Ez azonban nem történhet úgy, hogy teljesen bezárkózik, rokonszenvet és bizalmat kényszerrel aligha biztosíthat a maga számára. Ezért a lap szerint arra van szükség, hogy újragondolja saját tevékenységét, a bizalmat újból meg kell alapoznia.

A közelmúltban az ír püspökökhöz intézett, a szexuális bűncselekmények témájával foglalkozó pápai pásztorlevél ebből a szempontból rendkívül fontos volt - értékelte a lap, utalva arra, hogy XVI. Benedek nyíltan beszélt arról a szégyenről és megbánásról, amit a történtek miatt az egész egyház érez.

A katolikus egyháznak úgy kell megreformálnia önmagát, hogy ne veszítse el saját identitását. Úgy kell a szekuláris világ felé nyitnia, hogy ne árulja el az egyházit - hangsúlyozta a Die Welt, amely szerint a feladat végtelenül nehéz.


A Katólikus egyház válságban?
Sikerül megőriznie saját belső világát a Katolikus Egyháznak?


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: