2010-01-12 10:04:48• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Valótlanságshow Székelyföldről

Hivatalos bocsánatkérésre szólítanak fel egy román magántelevíziót amiatt, hogy egy székelyföldi falu életét "valótlanságshow" keretében torz formában mutatta be.

Az erdélyi Krónika arról írt: a Kovászna megyei Uzon önkormányzata az Országos Audiovizuális Tanácshoz (a romániai ORTT) és a kormányhoz fordult, hogy hivatalos bocsánatkérésre szólítsák fel az Antena 1 tévécsatornát, amiért torzítva mutatta be a községhez tartozó Bikfalvát.

A televízió december 7-én főműsoridőben sugározta a Bemutatlak a szüleimnek című műsorát. Ez arról szólt, hogy a bukaresti lány és a bikfalvi fiú össze akar házasodni, de előtte a lány és szülei ellátogatnak a háromszéki faluba.
Csakhogy a valóságshow-nak nevezett műsor hemzsegett a valótlanságoktól - állítják a helyiek. Szerintük maga a történet is hazugság volt, ugyanis a műsorban szereplő bikfalvi Horváth családot nem ismerik a faluban, a jeleneteket a településen működő egyik panzióban forgatták. Ráduly Istvánt, Uzon polgármesterét és a falu lakosságát az háborította fel, hogy az adásban a fiktív bikfalvi családon keresztül ferdítve mutatták be a Világörökség címre pályázó, kúriáiról híres festői falut.


Az Antena 1-en az egyik népszerű valóságshow a szóban forgó műsor
Az Antena 1-en az egyik népszerű valóságshow a szóban forgó műsor



Az adásban a lány szülei szekérrel érkeznek a faluba, mert - mint elhangzott - másként nem lehet megközelíteni a települést, a tanult fővárosi lány pedig kénytelen öt kilométert gyalogolni a legközelebbi üzletig. Márpedig a faluban egymástól néhány száz méteres távolságra vannak a boltok - hívják fel a figyelmet a település lakói. Ugyancsak az látszik kiderülni a műsorból, hogy a boltban, majd később a sepsiszentgyörgyi szállodában - ahol a bukaresti szülők megszállnak - senki nem beszél románul, ami szintén nem jellemző. A szereplők a farakás tetején keresik a térerőt, holott Bikfalván nincsenek ilyen gondok.

Ráduly István nyílt levelében úgy fogalmazott: aggasztó, hogy a tévéadó elferdíti a tényeket nézettsége növelésének érdekében, a hamis jelenetek ugyanakkor súlyosan sértik az egész vidék magyar lakosságát. Közlése szerint azt kérik, hogy ugyancsak főműsoridőben, hasonló terjedelemben készítsenek tárgyilagos riportot, valós képet mutatva Bikfalváról és környékéről. A polgármester szerint csak ilyen módon orvosolható az okozott erkölcsi kár.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: