2016-01-17 00:11:14• hírek • Kocsis Zoltán

Valóra vált álom Rosarióban!

Megtartotta pénteki pozícióját és valóra váltotta terveit Gyenes Mani: az idei Dakar előtt azt mondta, célja az első tizenötben végezni. A szombati zárónapon ugyan 16.-ként ért célba, összesítettben azonban sikerült a bravúr. Az autósoknál Peterhansel tovább építette önmaga szobrának talapzatát...

Ötvenkét és fél órányi motorozás után - és ez csak a mért szakaszok alatti idő - szombat délután Gyenes Emánuel beért pályafutása hatodik Dakarjának céljába, Rosarióba. Tizennegyedikként! Ami egyrészt három hellyel jobb, mint az eddigi legjobbja (2011-ben), másrészt pedig ezzel sikerült bekerülnie az első tizenötbe. De talán mindennél fontosabb, hogy immár ötödik alkalommal fejezte be a világ leghosszabb és legkimerítőbb raliversenyét és épségben térhet haza - a család is fellélegezhet.

Hogy Mani eredményének mekkora is a valódi súlya, arról sok mindent elmond, hogy olyan neveket előzött meg, mint a 2007-ben második helyen záró francia David Casteu, vagy a 2014-ben harmadik szintén francia Olivier Pain. Itt említsük még meg, hogy a mezőny másik magyarja, a vajdasági Saghmeister Gábor a 62. helyen zárta a versenyt.

De legalább végigment, ami a 152 induló közül összesen 84 motorosnak adatott meg. Közülük is a legjobbnak az ausztrál Toby Price bizonyult, aki közel 40 perccel előzte meg a második szlovák Stefan Svitkót, míg a harmadik a chilei Pablo Quintanilla lett.

Szintén befejezte a versenyt a portugál Mario Patrao, aki egy hellyel Mani előtt végzett - ami egyben azt is jelenti, hogy az Autonet Motorcycle Team versenyzője lemaradt a maraton kategória első helyéről, így nem tudta megvédeni címét.

Ami a többi kategóriát illeti, az autósok között Stephane Peterhansel tovább építette saját szobrának talapzatát. A francia eddig hétszer nyerte meg a versenyt motorral, most pedig immár hatodszor autóval. Mr. Dakar igazolta tehát hírét, ám lassan talán ildomos lenne a versenyt Peterhansel-ralinak elnevezni... A történelmi hűség kedvéért tegyük hozzá, hogy a második helyen a katari Nasszer al-Attijah, a harmadikon pedig a dél-afrikai Giniel de Villiers végzett. Ebben a kategóriában 170 indulóból 67-en fejezték be a versenyt.

A quadosok között az argentin Patronelli-testvérek uralják a dobogót: Marcos lett az első, Alejandro a második. A harmadik helyen a hangzatos nevű dél-afrikai Brian Baragwanath zárt. Az idei Dakaron amúgy 49 quados indult le és 23-an értek célba.

A legkisebb szórás a kamionosok között volt, hisz 59-en indultak el és 41-en be is értek a célba. Közülük a holland Gerard de Rooy vezette egység volt a leggyorsabb, megelőzve az orosz Ajmat Mardejevéket és a spanyol Federico Villagráékat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: