2010-02-25 12:22:21• hírek • MTI/Reuters

Válogatós utazási betegségek

A nők inkább gyomorbántalmaknak vannak kitéve utazás közben, míg a férfiaknál nagyobb a láz és a nemi úton terjedő betegségek kockázata - állapították meg svájci kutatók.

A Zürichi Egyetem munkatársai közel 59 ezer külföldre utazó ember adatait összegezték tanulmányukban, amely szerint a nőknél nagyobb valószínűséggel jelentkezik hasmenés és más emésztőrendszeri probléma, megfázás, húgyúti fertőzés és gyógyszer-mellékhatás.

A férfiaknál nagyobb kockázata van a különböző lázaknak, beleértve az olyan fertőzésektől származókat is, amelyeket szúnyogok, kullancsok és hasonló közvetítők (vektorok) terjesztenek. Ilyen például a malária, a dengue-láz vagy a kullancsláz (rickettsia). Szintén gyakrabban kezelték a férfiakat hegyi betegség, fagyás és nemi úton terjedő betegségek miatt. Patricia Schlagenhauf, a Clinical Infectious Diseases című szakfolyóiratban közzétett tanulmány egyik szerzője úgy véli, megállapításaik segíthetik az utazókat és az utazási betegségekre szakosodott orvosokat, hogy jobban felkészüljenek a várható problémákra.

A kutatók 58 908 páciens adatait elemezték, akik a világ 44, utazási betegségekre szakosodott klinikáján 1997 és 2007 között jelentkeztek. A 29 643 nő negyedét kezelték akut hasmenéssel, a férfiaknak csupán 22 százalékát. Minden egyéb tényezőt - így az utazás hosszát és az úti célt - is figyelembe véve a nőknél 13-39 százalékkal gyakrabban fordult elő emésztőrendszeri probléma.

A férfiak 17 százalékánál fordult elő lázzal járó megbetegedés, míg a nők esetében csak 11 százaléknál. Szexuális úton átadható fertőzéssel a férfiak valamivel több mint 1 százalékát kezelték, ez egyharmaddal nagyobb arány a nőkhöz képest.


Különösen az egzotikus utazások alkalmával kell egészségünkre jobban odafigyeljünk
Különösen az egzotikus utazások alkalmával kell egészségünkre jobban odafigyeljünk


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: