2012-08-16 13:10:54• hírek • MTI

Válogatás a magyar közmédia augusztus 20-ai műsoraiból

A közszolgálati csatornák nézői és hallgatói számára a magyar államalapítás ünnepét az alkalomhoz illő műsorkínálat teszi emlékezetessé.

Az államalapítás ünnepe Révfülöpön, a Balatoni nyár stúdiójában, Szent István nap a Balatonon címmel indul. E helyszínről kapcsolódhatnak be a nézők a Kossuth téri központi ünnepség leglátványosabb pillanataiba. Először a zászlófelvonás és a tisztavatás látható, majd az eskütétel következik. Az ünnepélyes percek főszereplői az egy éve megalakult Nemzeti Közszolgálati Egyetem először diplomázó fiataljai, akik életüket, hivatásukat a honvédség kötelékében képzelik el. Az eseményen beszédet mond Áder János, Magyarország köztársasági elnöke, közreműködik az MR Gyermekkórus és az MR Szimfonikusok. Előadásukban Selmeczi György Millenniumi Óda című alkotása csendül fel (M1 9.30).

Ugyancsak a magyar tenger partjáról konferálják be az az ünnep elmaradhatatlan részét, a dunai légi-vízi parádét. Idén a  katonai és civil repülőbemutató részeként - többek között - Veres Zoltán műrepülő, Európa-bajnok, Guinness rekorder is bemutatkozik. A pilóta a világon egyedülálló módon  folyamatosan 408 orsót tud végrehajtani. A repülés története iránt érdeklődők megcsodálhatják azokat a még ma is működőképes gépmatuzsálemeket, melyekből csak néhány darabot tartanak nyilván a világon. A Dunán felvonuló hajóflottán gyermekotthonok lakóit látják vendégül (M1 11.00).

A Petőfi Rádió idén augusztus 20-án egész napját a piros betűs ünnepnek szenteli: az „Együtt az ország" rendezvénysorozat hivatalos rádiójaként szerepel, műsorvezetője pedig Buda Márton lesz. A Petőfi Rádió műsorai augusztus 19-én 13 órától, 20-án pedig 11.00-23.00 között a Duna mindkét partján kihangosítva szólnak. Az ünnepre a médium különleges zenei kívánságműsorral, az úgynevezett Kívánságlánccal készül, amelyet augusztus 20-án 19 órától 22 óráig a tűzijátékra érkezők a budai és a pesti rakparton is hallgathatnak. A Kívánságláncban mindenki részt vehet, aki augusztus 10-től tárcsázza a „Minden gyerek lakjon jól" alapítvány hívószámát. A telefonáló hívásával hozzájárul az alapítvány jótékonysági céljainak megvalósításához. A műsor zenei listája és működése az www.mr2.hu honlapon található.

Délelőtt a Duna Televízió műsorára kíváncsiak a látványos Debreceni Virágkarnevál forgatagának részesei lehetnek. Idén először a forgatócsoport a Nagytemplom elől közvetíti a tizenhárom, virággal feldíszített kocsi és a több ezer kerékpáros felvonulását (Duna 9.00, Duna World 20.30).

A római katolikus szentmisét a budapesti Szent István Bazilikából a Kossuth Rádió közvetíti. A szertartást Snell György plébános mutatja be, a szentbeszédet Gájer László káplán mondja (11.04). Ugyancsak a főtemplomból közvetíti a közmédia a Szent István napi ünnepi szentmisét és a Szent Jobb-körmenetet is. A szentmisét dr. Erdő Péter bíboros, prímás esztergom-budapesti érsek celebrálja, szentbeszédet mond dr. Jakubinyi György gyulafehérvári érsek. Az erdélyi főpap Szent István király példáján a magyar életszentségről elmélkedik. Szavai szerint az első magyar király követendő és követhető példát ad a mai kor emberének is: a magyarság egyéni és családi életét is csak Krisztushoz kötheti. (M1 17.55, Duna World 23.40).

Tűzijáték a Duna felett

Szent István napján az ünnep helyszíneiről jelentkezik a Napközben című rádióműsor is. Sok érdekes téma kerül terítékre: az ország tortája és fagylaltja, a debreceni Virágkarnevál valamint a légi és vízi parádé. A négyórás műsorfolyam alatt az érdeklődőket beavatják a tűzijáték rejtelmeibe is. A műsor riporterei több helyszínről adnak életképeket és programajánlókat, az események középpontjába kitelepült stúdióban pedig pirotechnikust, cukrászt és néprajzkutatót látnak vendégül (Kossuth Rádió 10.00-14.00).

Az ünnep szellemében mutatja be az M2 csatorna Az a szép fényes nap című tévéfilmjét. Az adaptáció Szabó Magda legismertebb drámájából készült, s olyan neves magyar színészek vitték sikerre, mint Koncz Gábor és Sinkovits Imre (15.25).

Az idei tűzijáték a hagyományoknak megfelelően 25 perces lesz, és ezúttal öt felvonásból áll. A tételek önmagukban is külön egységet alkotnak, de egybefüggő dramaturgia szerint állnak össze. Ezúttal a „főszereplő" a Lánchíd és a Duna lesz. A zenei aláfestést közismert magyar előadók, köztük Lajkó Félix, a Muzsikás, a Balkán Fanatik dalainak részletei biztosítják (M1 22.00).

A nézők a Honfoglalás című magyar filmet a Dunán láthatják, a főbb szerepeket Bitskey Tibor, Dörner György, Franco Nero, Gryllus Dorka és Sinkovits Imre játsszák (23.15).

A későn nyugovóra térők egy ritka zenei csemegével ismerkedhetnek meg. Antonio Caldara olasz barokk zeneszerző Szent István, a magyarok királya című oratóriumát az M1 tűzi műsorára. A darabot 2011. május 15-én a Savaria Barokk Zenekar a budapesti Ciszterci Szent Imre templomban mutatta be (23.35).

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: