2015-09-15 10:43:01• hírek • MTI

Valódi reformokat kell bevezetni

Az oktatás reformjáról szóló széles körű társadalmi párbeszéd kezdeményezését jelentette be Klaus Iohannis államelnök.

Hétfőn kezdődött az új iskolai tanév a közoktatásban résztvevő gyermekek számára. Ebből az alkalomból Iohannis sajtótájékoztatót tartott, amelyen bejelentette: a társadalmi párbeszéd akár két évig is eltarthat, amelynek eredményeként meg kell teremteni a román közoktatás valódi reformjának alapjait.    

Az elnök közölte, hogy Romániában az iskolák mintegy 20 százaléka nem rendelkezik működési engedéllyel, amit "nemzeti szégyennek" nevezett. Közölte, szám szerint mintegy 4 ezer iskoláról van szó, amelyek többnyire közegészségügyi engedéllyel nem rendelkeznek. Ezen iskolák több mint 80 százalékában ugyanis vagy víz nincs, vagy nincsenek közművesítve. Azzal a felhívással fordult a kormányhoz, hogy dolgozzanak ki egy három évre szóló tervet, amelynek alapján ez a probléma megoldható.

"Azt javaslom, hogy 2018 őszéig szüntessük meg a problémát, hogy három év múlva, amikor elkezdődnek a modernkori Románia fennállásának centenáriumi ünnepségei, akkor az iskoláink is lépjenek be a korszerűség korszakába" - mondta az elnök.

A román oktatás nagy hiányosságai közé sorolta Iohannis azt is, hogy az iskolapadból nagy arányban kerülnek ki olyan diákok, akik nem tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon. Hozzátette: a középiskolások mintegy fele nem képes sikeresen leérettségizni, a diákok tankönyvekkel való ellátása sincs megoldva, a vidéken tanuló gyerekek számára pedig nem biztosított az esélyegyenlőség.

Romániában 2011-ben lépett hatályba egy új oktatási törvény, amely a szintén jobbközép Traian Basescu volt elnök mandátuma alatt készült el. A kisebbségi oktatás számára számos kedvező előírást tartalmazó jogszabályt a jelenleg kormányon lévő szociáldemokraták a 2010-es elfogadásakor ellenezték, így 2012 után, a Ponta-kormány hatalomra kerülésével gyökeresen módosították a törvény tartalmát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: