2010-10-08 19:20:01• hírek • Impulzus.ro

Valóban javul a közbiztonság?

A rendőrség statisztikái szerint az idei első kilenc hónapjában több mint nyolc százalékkal esett vissza a személy ellen elkövetett erőszak aránya, míg például a lakásból való pénzlopás a felére esett vissza az előző évhez képest.

Pedig szakértők és laikusok egyaránt arra számítottak, hogy a gazdasági válság, az elbocsátások, a fizetésmegvonások és vásárlóerő csökkenése miatt folyamatosan nőni fog bűnözési ráta Romániában. Ennek ellenére jelentősen nőtt a közbiztonság az országban, legalábbis ez derül ki az Országos Rendőr-felügyelőség (Inspectoratul General al Politiei Romane) legújabb adataiból.

Ezek szerint 2010 januárja és szeptembere között komoly javulás történt az ország utcáin, parkjaiban és lakásaiban. A pénzösszegek jogosulatlan eltulajdonítása (lakásból vagy máshonnan) 55,56%-kal esett vissza 2009-hez képest, tehát több, mint megfeleződött. Hasonló javulást regisztrálhattunk a bankok és postahivatalok ellen elkövetett erőszak (33,83%-os csökkenés) és parkokban elkövetett bűncselekmények (26,50%-os csökkenés) tekintetében.

A személy ellen elkövetett erőszak terén is komoly javulás tapasztalható (8,55%-kal esett vissza a számuk). Ezen belül a rablás területén 4,2%-os javulás, az álarcos rablás tekintetében pedig 13,89%-os javulás érzékelhető. Az utcán történt rablások száma 7,2%-kal estek vissza, míg a zsebtolvajlásoké 1,08%-kal.

A bankautomaták és pénzváltások ellen elkövetett bűncselekmények száma 3,83%-kal, az autókból való lopás 14,78%-kal esett vissza, míg maga az autólopás aránya 6,62%-os javulást mutat.

A rendőrség az idei évben eddig 30.000 esetben szabott ki büntetést koldulás és kéregetés miatt, valamint 21.000 kiskorú ellen járt el. A rend őreinek összesen 6185 körözött személy sikerült kézre keríteniük, közülük 4966 ellen országos, 1219 ellen pedig nemzetközi elfogatóparancs volt érvényben.

A helyzet persze nem éppen ennyire fehér, mivel a tulajdon ellen elkövetett bűncselekmények száma 1,3%-kal nőtt, köszönhetően elsősorban a kis értékű lopásoknak (pl. autótükör, dísztárcsa és egyéb, lakásokból, udvarokból eltulajdonított értékek).

Reméljük, ezek az arányok a franciaországi kitoloncolások után sem fordulnak negatív irányba- írja az Impulzus.ro hírportál.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: