2011-05-30 10:53:12• hírek • Kocsis Zoltán

Vallási és kulturális értékeink

A múlt héten ért véget az a határon átnyúló projekt, mely még 2009-ben indult és amelynek célja a határ két oldalán elterülő Szatmár megye kulturális és turisztikai értékeinek a népszerűsítése, az előtérbe helyezése volt - mondta Pataki Csaba alprefektus a hétfő délelőtt megtartott sajtótájékoztatón.

A Magyar-Román Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretein belül létrejött „Középkori templomok útja Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szatmár megyében" című projekt célja egy tematikus turisztikai útvonal kialakítása volt. Mivel e terület igen sokszínű és színes vallási hagyományokkal rendelkezik, a választás a templomokra esett. Az épületek szelekciójának egyik legfontosabb szempontja az volt, hogy a templomok középkoriak legyenek, vagy tartalmazzanak középkori elemeket: román vagy gótikus jegyeket. Szintén fontos volt, hogy a helyszínek bejárhatóak legyenek, tehát lehetőleg ne essenek messze egymástól, továbbá hogy a környék egyéb turisztikai vonzerővel rendelkezzék.

Mivel a projekt vezető partnere Szabolcs-Szatmár-Bereg megye volt (amely ráadásul területileg is a nagyobb entitás), így részükről húsz, Szatmár megye részéről pedig tíz templom került kiválasztásra. A szelekciót egy hosszú és összetett szakmai elemzés előzte meg, végül az ákosi református, a tasnádi református, az avasfelsőfalui ortodox, a sárközújlaki református, a szilágykorondi fatemplom, a vetési református, az egri református, a bikszádi ortodox, a kaplonyi római katolikus és a krasznabélteki római katolikus templomokra esett a választás.


Pataki Csaba mutatja be a könyveket
Pataki Csaba mutatja be a könyveket, mellette Kinál Márta és Oana Pircalab projektvezetők


Utóbbi esete azért is érdekes, mert az eredeti elképzeléshez képest gyakorlatilag az erdődi római katolikus templom helyét vette át, pontosan azért, mert Krasznabéltek szőlőtermesztése révén nagyobb turisztikai potenciállal rendelkezik - magyarázta el Kinál Márta projektvezető a Szatmár.ro kérdésére válaszolva.

A projekt részeként ötszáz darab magyar és ugyanennyi román nyelvű könyvet nyomtattak, további ezer négy nyelvű szórólap, ötven reklámplakát, egy-egy vendégkönyv és DVD-k készültek valamennyi templomépületről. A 15 perces kisfilmet a DunaTV is le fogja vetíteni.

Kinál Márta elmondta, hogy a projekt összköltségvetése 89.000 euró volt, ebből 17.516 euró volt a Megyei tanács saját hozzájárulása. Elmagyarázta továbbá, hogy a kétségtelenül szép és informatív könyvek az EU szabályainak megfelelően nem kerülhetnek könyvesboltokba (támogatott projekt nyomán nem szabad profitot termelni), ezeket csak könyvtárakban lehet majd megtalálni.

Felvették a kapcsolatot több turisztikai ügynökséggel is, magyarázta a projekt vezetője, akik igen receptíveknek bizonyultak. Bővebb információkat illetve fényképeket a www.temple-tour.eu honlapon találhatnak az érdeklődők.

Seszták Oszkár , a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke
Seszták Oszkár , a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: