2011-11-10 15:26:23• hírek • Szatmár.ro, Balog Anita

Vállalkozóképzés a Kölcseyben és a Refiben

A vállalkozói szféra nagyon sok fiatal számára vonzó, azonban a legtöbben csak kevés információval rendelkeznek arról, milyen feltételeknek kell eleget tenni, hogyan kell belevágni. A Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban és a Református Gimnáziumban is nagy érdeklődés kísérte a Regioline Egyesület által szervezett képzést, amelyen olyan fiatal, sikeres vállalkozók tartottak előadást, akik saját tapasztalataik ismertetésével és hasznos tanácsokkal tudták segíteni a témára nyitott fiatalokat.

A Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban mintegy nyolcvanan gyűltek össze a díszteremben, hogy megismerkedjenek a vállalkozásépítés alapjaival és hogy hasznos tapasztalatokkal bővüljön ismeretkörük ebben a témakörben.

Barta Zoltán, a Szatmár.ro marketingigazgatója elmondta, nagyon sok fiatal érdeklődik a vállalkozások iránt, azonban fontos, hogy mielőtt belevágnak, tervezzék meg az üzleti lépéseket, ugyanis egy jó ötlet is elbukhat, ha rosszul kivitelezik azt.

Antal Attila, a Showtime Entertainment Factory rendezvényszervező cég elnöke a vállalkozók életéről beszélt, a saját vállalkozása történetéről s persze arról, menyire jó táptalaj van Szatmárnémetiben egy-egy vállalkozás elindításához. Kiderült: az, hogy városunkban sikeres legyen egy vállalkozás, a kulcs az, hogy itt kell elköltenünk a pénzünket, nem pedig a közeli magyarországi megyékben, vagy éppen Máramaros megyében. Ezzel kapcsolatban az üzletember egy 22-es csapdáját is felvázolt. A szatmáriak azért költekeznek másfelé, mert Szatmáron nincsenek boltok, viszont azért nincsenek boltok, nem fejlődnek a vállalkozások, mert az emberek más megyékben költekeznek.

Ilyés Ilona, a Prymagim Egészségközpont társtulajdonosa arra hívta fel a kölcseysek figyelmét, hogy a legjobb vállalkozás az, amiben magunkra találunk. Számára a vállalkozása az élete részét képezi, az egészség megőrzése az életformájává vált. Elmondta, számára fontos, hogy folyamatosan tanuljon, fejlessze magát a témakörben, amelyikben dolgozik és nagyon fontos az is, hogy más országokban-városokban működő hasonló profilú vállalkozásokat megismerjen és ezektől tanuljon. Azt is elmondta, hogy mennyire fontos egy társas vállalkozásban a megbízható társ megléte, hiszen egy jó társsal a vállalkozó kiegészíti magát, így könnyebb a fejlődés és a problémák megoldása is.

Előadás a Kölcseyben

A Református Gimnáziumban mintegy negyvenen hallgatták végig Bodnár Péternek, a Iulia Impex kft vezetőjének az előadását, illetve a Netmusic.ro hangszerkereskedés tulajdonosának, Bertici Attilának az előadását.

Bodnár Péter a vállalkozás indításáról és a működéséről beszélt: meglátása szerint a vállalkozást "kicsiben" kell indítani, de folyamatosan kell fejleszteni, a stagnálás a vállalkozás végéhez való közeledést jelenti. Követni kell a külföldi jó példát, érdeklődni az újdonságok iránt, a jól menő vállalkozás titka pedig a jó minőségű szolgáltatás minél jobb áron. Az építőipari céget vezető fiatal vállalkozó szerint a jó munka a legjobb reklám, egy jól elvégzett munka újabb és újabb megrendeléseket hoz.

Bertici Attila a résztvevőknek elmondta, hogyan lett a 35 négyzetméteres hangszerboltjából egy 400 négyzetméteres bemutatóüzlet pár év alatt, úgy, hogy most az egész országba szállít hangszereket és olyan munkákat végzett mint a National Aréna vagy az új kolozsvári stadion behangosítása. Az üzletember összehasonlította a magyarországi és romániai piaci viszonyokat is és arra a következtetésre jutott, hogy országunkban jobb vállalkozni. A legfontosabb, hogy az ember szeresse, amit csinál. Bertici a Netmusic.ro példájából kiindulva online boltok működését is bemutatta a diákoknak, akik számára kiderült: a hiedelemmel ellentétben egy webshop fenntartása és működtetése is legalább annyiba kerül, mint egy átlagos üzlet fenntartása.

Az Országos Ifjúsági Hatóság támogatásával létrejött képzés végén a résztvevők egy tájékoztató dossziét is átvehettek, amelyben a cégalapításról, üzleti terv készítéséről, vállalkozási formákról, hasznos elérhetőségekről és más olyan tudnivalókról kaptak információkat, amelyek hasznukra lehetnek, ha valóban vállalkozásba kezdenek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: