2017-03-11 08:20:57• hírek • Szatmár.ro

Vállalkoznál? Pályázd meg a segítséget!

A Technológiai és Innovációs Központban tájékoztattak a hamarosan induló Startup Nation programról.

A szervezőknek alig 24 órájuk volt népszerűsíteni a pénteken tartott tájékoztatót, ám így is egy zsúfolt teremben beszélt Harry-Ylan Laufer államtitkár a Startup Nation Románia programról. Ezzel gyakorlatilag a január 30. után alapított cégeknek segítenének az indulásban, ám a pályázati kiírás egyelőre meglehetősen képlékeny - az alapelképzelést társadalmi vitára bocsájtották, ezt követően pedig valószínűleg lesznek módosítások a pályázás feltételei vagy a vállalt kötelezettségek kapcsán. Ennek ellenére az államtitkár bemutatta a most még érvényben levő kiírást, hozzáfűzve, hogy valószínűleg nagyon nagy változtatások már nem lesznek.

A Start-up Nation Románia program évente legtöbb 10.000 kezdő vállalkozásnak biztosítana maximum 200.000 lej vissza nem térítendő támogatást, amely az elszámolható költségek 100%-át finanszírozná.

Támogatható kiadásnak minősül a termeléshez szükséges gépek és felszerelések vásárlása, a hozzájuk tartozó szoftvert is beleértve, mérő és ellenőrző műszerek, különböző haszonjárművek, számítógépek és számítástechnikai felszerelések, irodabútor és felszerelés, klímaberendezések és energiatakarékossági berendezések, irodák és termelési felületek bérleti díja, weblapkészítés költségei, vállalkozásfejlesztő kurzusok részvételi díja, és a jelen pályázat elnyerésére kifizetett tanácsadási díj költségei.

"Ezzel a programmal több célunk is van. Szeretnénk, hogy egy erős középosztály jöjjön létre Romániában és erősödjön az üzleti szféra. Ha támogatást kapnak induló cégükhöz, valószínűleg kevesebb egyetemista hagyja el az országot és valószínűleg többen is hazatérnek a lehetőség hallatán" - mondta Harry-Ylan Laufer.

A pályázási időszak a tervek szerint május 2-án indul és a hónap végéig tart majd. Elsősorban online lehet majd pályázatot leadni, a pontozás és a győztesek kihirdetése is internetes felületen zajlik majd, a lehető legjobb átláthatóság érdekében.

Összesen 100 pontot lehet begyűjteni. 45 pontot ér például, ha avalaki az IT-szektorban akar vállalkozni, a szolgáltatások csak 30 pontot kapnak. Viszont ha valaki legalább két fő alkalmazását vállalja, további pontok járnak. Ha pedig a pályázati pénz több mint fele eszközökre-gépekre lesz elköltve, újabb 10 pont jár. Ha az alkalmazott hátrányos helyzetű - sérült vagy éppen munkanélküli - további pontokat lehet szerezni. Ez legalábbis a most érvényes elképzelés.

Eredetileg 2 alkalmazottas céget támogattak volna legtöbb 200 ezer lejjel, de ma már úgy tűnik, hogy 1 alkalmazottas cég is kaphat támogatást - legtöbb 100 ezer lej értékben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: