2009-02-17 11:37:36• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Markó: a hosszú távú megoldás az autonómia

Székelyföldnek különleges döntési hatáskörökkel is kell rendelkeznie - jelentette ki hétfőn a román szenátusban elhangzott felszólalásában Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke.

 

A romániai magyar politikus - aki tagja a felsőháznak - felszólalásában Traian Basescu román államfő nyilatkozataira reagált, amelyek legutóbbi székelyföldi látogatása alkalmából hangzottak el. Rámutatott: értékeli Basescunak azt a szándékát, hogy megismerje Székelyföld problémáit, annál is inkább, mivel más román politikus nagyon ritkán fordul meg a többségében magyarok lakta Hargita és Kovászna megyében.

Markó szerint Basescunak az RMDSZ-szel szembeni haragját az váltotta ki, hogy a romániai magyarok ellentmondtak az államfőnek. Basescu a közelmúltban, budapesti látogatásán kijelentette, hogy a székelyeknek sohasem lesz területi autonómiájuk.

Markó emlékeztetett: azt javasolták az államfőnek, hogy váljon meg a "soha" szótól, ugyanis - mint mondta - soha sem lehet tudni, hogy a "soha" nem jelent-e esetleg csak néhány évet.

Az RMDSZ elnöke szerint Basescunak a székely megyékben tett nyilatkozatai éppen azt bizonyítják, hogy a régiónak a lehető legnagyobb autonómiára van szüksége, akárcsak Románia más régióinak. Hozzátette: az ország többi részéhez képest Székelyföldnek különleges szükségletei is vannak az oktatási és a kulturális identitás megőrzése terén, ami különleges döntési hatásköröket is megkövetelne.   

Leszögezte: senki sem akarja kiszakítani Székelyföldet Románia testéből, ilyesmi nem is lehetséges. A hosszú távú megoldás az ottani közösségek autonómiája - mondta Markó Béla.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: