2012-07-04 08:50:33• hírek • MTI

Valeriu Zgonea a képviselőház új elnöke

A képviselőház leváltotta kedd este tisztségéből Roberta Anastase ellenzéki házelnököt az e célból összehívott rendkívüli parlamenti ülésszakon.

A képviselőház jogi bizottsága - az ellenzéki Demokrata Liberális Párt (PDL) képviselőinek távollétében - a házszabály korábbi megsértése miatti "büntetésként" kezdeményezte Roberta Anastase leváltását.
A PDL-es házelnök leváltását a 311 tagú képviselőház 160 képviselője szavazta meg. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 16 jelenlévő képviselője nem szavazott.   

A csaknem két hónapja kormányra került Szociálliberális Szövetség (USL) javaslatára Valeriu Zgonea szociáldemokrata frakcióvezetőt választották meg a képviselőház elnökévé.
Kedden az USL többségi szavazataival a szenátus ellenzéki elnökét, Vasile Blagát is leváltották tisztségéből, és Crin Antonescut, a Nemzeti Liberális Párt elnökét választották házelnökké.

A házelnökök leváltását a PDL nem ismeri el, és - a házszabály, valamint az alkotmány megsértésre hivatkozva - az erről szóló határozatokat megtámadta az alkotmánybíróságon. A PDL szerint szabálytalanul hívták össze a rendkívüli ülésszakot. Álláspontjuk szerint az USL azt az előírást is megsértette, miszerint a házelnök leváltását csak az a frakció kezdeményezhette volna, amely annak idején a tisztségre jelölte.

Kedden az USL által alkotott kormánytöbbség Gheorghe Iancu ombudsmant is lecserélte. Helyettesét, Valer Dorneanut nevezte ki ideiglenesen az állampolgári jogok parlamenti biztosává, aki 2000 és 2004 között a képviselőház elnöke volt a Szociáldemokrata Párt színeiben.

Ugyancsak kedden az USL saját jelöltjeit választatta meg a közszolgálati rádió és televízió elnöki tisztségébe.
Traian Basescu államfő kedd este felszólította a kormányt támogató pártok vezetőit, hogy vessenek véget az állam intézményei ellen irányuló cselekedeteiknek.
Victor Ponta miniszterelnök válaszképpen leszögezte, hogy tisztségviselőket váltottak le, nem intézményeket. A kormányfő korábban azzal indokolta az állami intézmények vezetésének megszerzésére indított offenzívát, hogy ezáltal lehet csak útját állni a hatékony kormányzást akadályozó ellenzéki obstrukciónak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: