2012-01-13 18:16:32• hírek • MTI

Hosszú idő óta először nőtt az orosz vezetők népszerűsége

Hosszú idő óta először nőtt Vlagyimir Putyin kormányfő népszerűsége, ahogy Dmitrij Medvegyev államfőé is emelkedett - derült ki egy közvélemény-kutatásból.

Az Oroszországi Társadalmi Véleménykutató Központ(VCIOM) munkatársai az újévi és az ortodox karácsonyi ünnepeket követően készítették a felmérést. A megkérdezettek 58 százaléka értékelte jónak a kormányfő tevékenységét, és 57 százalékuk tartja úgy, hogy az államfő munkája is megfelelő. December elején az arány még 51 százalék volt mindkettőjük esetében.

Pártjuk, az Egységes Oroszország népszerűsége a 2011. december 4-i, a visszaélések miatt sokat bírált parlamenti választások óta szintén először javult. Most negyven százalék, szemben a választások előtti 34-36 százalékkal.
A választók körében továbbra is Putyin vezet, sőt a támogatottsága tovább nő közel két és fél hónappal az oroszországi elnökválasztás előtt.

Ha vasárnap kellene voksolni, a megkérdezettek 48 százaléka adná szavazatát Putyinra, akit a kormányzó Egységes Oroszország jelölt államfőnek november végén. Tavaly decemberben még 42 százalékos volt a kormányfő támogatottsága.

Nőtt Putyin és Medvegyev népszerűsége is

A többi elnökjelölté nem nőtt. A parlamenti ellenzékiek közül Gennagyij Zjuganovot, az Orosz Kommunista Párt elnökét továbbra is a megkérdezettek 10 százaléka szeretné államfőnek, Vlagyimir Zsirinovszkijt, a liberálisok vezetőjét 9, Szergej Mironovot, az Igazságos Oroszország elnökét öt százalékuk választaná elnöknek.

A törvényhozásból kimaradt Jabloko első emberét, Grigorij Javlinszkijt a megkérdezettek két százaléka látná szívesen államfőként, míg a decemberi választások után a politikai porondon ismét megjelent Mihail Prohorov milliárdos üzletemberre három százalék szavazna a közvélemény-kutatás adatai szerint.
Szembetűnő az is, hogy Javlinszkij pártjának csökkent a népszerűsége Oroszországban az újévi és a karácsonyi ünnepek idejére. Négy százalékról kettőre esett vissza.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: