2011-09-07 09:37:26• hírek • MTI

Választások novemberben: Tisztázni kell az álláspontokat

Az őszi parlamenti ülésszak megkezdésével kedden a pártok is megkezdték annak tisztázását, hogy valóban össze akarják-e vonni a jövő évi helyhatósági és parlamenti választásokat.

A koalíciót alkotó Demokrata Liberális Párt (PD-L) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) egyelőre, úgy tűnik, egyetért abban, hogy a nyáron esedékes helyhatósági választásokat őszre halasztanák, s így azokat egy időben rendeznék meg a parlamenti választásokkal. A koalíciós pártok erről szóban meg is állapodtak, de pontos dátumot még nem jelöltek ki, a PD-L mindenesetre 2012. november 18-át javasolta.

Bukaresti kommentátorok ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy ez a változtatás néhány jogszabály módosítását is feltételezi. Így például meg kellene változtatni a helyhatósági intézmények, az önkormányzati tagok és a polgármesterek státusát, hiszen a helyhatósági választások őszre halasztásával meg kell hosszabbítani a mandátumukat.
A választási rendszer PD-L által szorgalmazott módosítását illetően nincs közös nevezőn a két kormánypárt. A demokrata-liberálisok ugyanis azt szeretnék, ha jövőre "tisztán" egyéni választókörzetes rendszer szerint szavaznának az állampolgárok, mégpedig úgy, hogy a győztes "mindent vinne", a töredékszavazatok elvesznének. Az RMDSZ számára rendkívül kedvezőtlen lenne ez a megoldás.

Márton Árpád RMDSZ-es képviselő a sajtónak elmondta: a koalíciós pártok a legrövidebb időn belül döntenek az önkormányzati és a parlamenti választások összevonásáról, illetve arról, milyen módon szavazhatnak majd a polgárok a parlament tagjaira. "Erről a témáról előbb a frakciókban egyeztetünk, hogy a koalíció a legrövidebb időn belül, már következő üléseinek valamelyikén dönthessen ezekről a kérdésekről" - fejtette ki a szövetség képviselője. 

A választások összevonását határozottan ellenzi a Tőkés László európai parlamenti alelnök által vezetett Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT). Korábban ugyanis fölmerült, hogy a romániai magyar politikai alakulatok között a nyári önkormányzati választás jelenthetné az erőfelmérést, az ott kapott voksok alapján ülhetnének le tárgyalni az őszi parlamenti választásokon való közös részvétel feltételeiről.

Az ellenzéki szociáldemokraták és liberálisok ugyancsak elutasítják, hogy a szavazókat csak ősszel hívják az urnák elé megválasztani helyhatósági képviselőiket és országos honatyáikat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: