2011-08-25 12:31:11• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Új román választás: kettőt egy csapásra

A jövő évben egyszerre tarthatják meg az önkormányzati és a parlamenti választásokat, miután a kormánypártok és az ellenzék is többnyire egyetért a javaslattal.

Normális körülmények között Romániában nyáron rendeznék az önkormányzati, novemberben pedig a parlamenti választásokat. A politikai élet számos szereplőjében azonban már korábban érlelődni kezdett az a gondolat, hogy a két választást egyszerre kellene megrendezni. A múlt héten Traian Basescu államfő egy televíziós műsorban maga is egyetértését fejezte ki az ötlettel, a kormánykoalíciót alkotó pártok is támogatják.

Sever Voinescu, a román kormány fő erejét alkotó Demokrata Liberális Párt (PD-L) szóvivője szerint azért lenne hasznos a két választás összevonása, mert két választási kampány egész évre megbénítaná az állami intézményeket. Ezzel a javaslattal a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is egyetért. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke úgy véli, hogy a két választás időbeni összevonása megtakarítást jelent. Az ellenzék sem utasítja el egyértelműen a javaslatot.
A politikusi vélemények megoszlanak azzal kapcsolatosan, hogy az önkormányzatok mandátumát kellene-e meghosszabbítani fél évvel, vagy a parlamentét lenne-e hasznosabb megkurtítani hat hónappal. A kormánypártok szerint mindkét választást novemberben kellene tartani, ami azt jelenti, hogy az önkormányzatok mandátumát hosszabbítanák meg.

Ezzel szemben az ellenzék inkább azt akarja, hogy a két választásra már júniusban kerüljön sor, a parlament mandátumát rövidítsék meg. A kormány szerint ez utóbbi megoldás nehezebben kivitelezhető, mert akkor fel kellene oszlatni a parlamentet, ami bonyolultabb procedúra, mint törvény révén meghosszabbítani az önkormányzatok mandátumát.
Az Evenimentul Zilei című román napilap csütörtöki elemzése szerint a kormányzó pártok számára a fő haszon az időnyerés, hiszen a jövő év őszéig visszaszerezhetik a megszorító intézkedések miatt elvesztett szavazóikat. A lap szerint emellett csökkentik annak a kockázatát, hogy az önkormányzati képviselők és polgármesterek elárulják saját pártjukat, hiszen a polgármestereknek nem csak saját mandátumuk megtartásáért, hanem pártjuk képviselőinek és szenátorainak az érdekében is kampányolniuk kellene.

A Krónika című romániai magyar napilap szerint a PDL azt igyekszik elkerülni, hogy a balliberális ellenzék a helyhatósági választásokat megnyerve esetleg már eleve a győzelem tudatában induljon a törvényhozási versenyben.
A lap érdekesnek minősíti azt a tényt, hogy az RMDSZ kiáll az összevont választások mellett, a szövetségnek ugyanis - mint véli a lap - nem érdeke a román szavazók nagyarányú mozgósítása. Az újság szerint az RMDSZ nem a román, hanem a magyar ellenfelektől tart jobban, mert meg akarja hiúsítani azt az elmúlt időszakban sokat hangoztatott elképzelést, miszerint az erdélyi magyar politikai alakulatok a helyhatósági választásokon egymással is versenyeznének, s az ott kialakult erőviszonyok alapján a parlamenti megmérettetésen együtt indulnának.

A Krónika kommentátora ugyanakkor úgy vélekedik: bár az RMDSZ maga is a jövő őszre szeretné időzíteni az összevont választásokat, a lakosságot még az előtt reméli az urnákhoz hívni, hogy az egyelőre még a bírósági bejegyzéssel bajlódó Tőkés-féle pártnak ne legyen ideje felkészülni a politikai küzdelemre.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: