2011-08-31 14:29:21• hírek • MTI

Választások 2012 végén?

Emil Boc román miniszterelnök erőteljesen szorgalmazta, hogy jövőre egy időben tartsák meg a helyhatósági és parlamenti választásokat, mégpedig novemberben, az ellenzéki pártok viszont elutasítják az ötletet, inkább előrehozott parlamenti választásokat sürgetnek.

Normális körülmények között Romániában 2012 nyarán rendeznék az önkormányzati, novemberben pedig a parlamenti választásokat. A politikai élet számos szereplőjében azonban már korábban érlelődni kezdett az a gondolat, hogy a két választást egyszerre kellene megrendezni. Traian Basescu államfő egy televíziós műsorban maga is egyetértését fejezte ki az ötlettel. Emil Boc miniszterelnök, aki egyben a kormányzó Demokrata Liberális Párt (PD-L) elnöke, legutóbb egy televíziós nyilatkozatában állt ki az elképzelés mellett, és a jelek szerint a koalíciós társ, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is támogatja azt.

Érvelésük alapja az, hogy szerintük a két választási kampány egész évre megbénítaná az állami intézményeket. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke úgy véli, hogy a két választás időbeni összevonása megtakarítást jelent.
Korábban úgy tűnt, hogy az ellenzék sem utasítja el egyértelműen a javaslatot, a politikusi vélemények inkább azzal kapcsolatosan látszottak megoszlani, hogy az önkormányzatok mandátumát kellene-e meghosszabbítani fél évvel, vagy a parlamentét lenne-e hasznosabb megkurtítani hat hónappal. A kormánypártok szerint mindkét választást novemberben kellene tartani, ami azt jelenti, hogy az önkormányzatok mandátumát hosszabbítanák meg.
Az ellenzék ugyanakkor a parlament mandátumát szeretné megrövidíteni, ráadásul az utóbbi nyilatkozatok szerint magát az összevonást is ellenzi most már.

A Szociáldemokrata Pártból (PSD), a Nemzeti Liberális Pártból (PNL) és a Konzervatív Pártból (PC) álló ellenzéki Szociálliberális Szövetség (USL) mindenképpen elutasítja a kormány bárminemű próbálkozását a helyhatósági választások elhalasztására, legalábbis ezt szögezte le a napokban Crin Antonescu liberális pártelnök. Szerinte az alkotmány nem teszi lehetővé, hogy a helyhatósági vezetők mandátumát meghosszabbítsák. Az USL azért is elutasítja a választások összevonását, mert - mint Antonescu érvelt - két különböző jellegű és tartalmú kampányról van szó.

2012 végén egyszerre lesznek a választások?


A szövetség egyetértene ellenben az előrehozott parlamenti választásokkal. "Minél hamarabb rendezik meg azokat, annál jobb, akár most ősszel, akár a jövő tavasszal vagy nyáron, mindegy, az a fő, hogy a lehető legrövidebb időn belül összeállhasson egy stabil többséggel rendelkező, legitim parlament" - fejtette ki a liberális vezető.
Politikusi és sajtókörökben ugyanakkor próbálják elemezni, valójában milyen érdek is fűzi a román kormánypártot a jövő novemberi összevont választásokhoz. Antonescu például úgy látja: a PD-L az elmúlt idők kényszerű megszorító intézkedései miatt országos szinten veszített szavazóbázisából, és igyekszik elkerülni a választási versenyt, titokban arra törekszik, hogy valamennyi választás időpontját kitolják 2013 tavaszára.

Egyes sajtókommentátorok szerint a kormányzó pártok számára a fő haszon az időnyerés, hiszen a jövő év őszéig visszaszerezhetik a megszorító intézkedések miatt elvesztett szavazóikat, csökkenthetik annak a kockázatát, hogy az önkormányzati képviselők és polgármesterek elárulják saját pártjukat. Hiszen a polgármestereknek nem csak saját mandátumuk megtartásáért, hanem pártjuk képviselőinek és szenátorainak az érdekében is kampányolniuk kellene - vallják. Az Evenimentul Zilei című napilap szerdai számában úgy vélte: a PD-L a polgármesterek helyi népszerűségét kihasználva a szavazatok 30-40 százalékát is megszerezhetné az összevonás révén.

Más vélemények szerint a PDL azt igyekszik elkerülni, hogy a balliberális ellenzék a helyhatósági választásokat megnyerve esetleg már eleve a győzelem tudatában induljon a törvényhozási versenyben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: