2014-11-12 17:05:28• hírek • Kocsis Zoltán

Választási megvesztegetés a pálinkafőzők támogatása

Gyakorlatilag választási megvesztegetés tárgyává vált a pálinkafőzőknek megígért adókedvezményről szóló törvénytervezet - legalábbis azzá degradálta szerdán Szatmárnémetiben Valeriu Zgonea, a képviselőház elnöke. „Ha a megfelelő elnök nyer, akkor életbe lép a törvény", ismételte többször is Zgonea.

A képviselőház elnöke szerdán Szatmárnémetiben találkozott a szatmári pálinkafőzőkkel. Cornel Muresan, a Szatmár Megyei Pálinkafőzők Egyesületének alelnöke emlékeztette a jelenlévőket, hogy a pálinkafőzők helyzete 2003-ban fordult negatívra, amikor is bizonyos lobbicsoportok elérték, hogy a gyümölcsből készült szeszes italokat egy kalap alatt kezeljék a gabonapárlatokkal. Holott a különbség számottevő: elég csak arra gondolni, hogy amíg a gabonapárlatok esetén az alapmennyiség 40%-ából lesz szesz, addig a gyümölcs esetében jó ha 10%-ból, ecsetelte Muresan. Szintén nem segített a pálinkafőzőknek, hogy Románia az uniós csatlakozási tárgyalások során a pálinkát nem minősítette nemzeti italnak, amely komoly adókedvezményeket jelentett volna. „Négy évbe telt, amíg egyáltalán törvénybe tudtuk foglalni, mi is az a pálinka", vázolta fel Muresan, milyen lassan is őrölnek a törvényalkotás malmai.

„Negyvenhat parlamenti képviselő közreműködésével elkészült a törvénytervezet, amelyet a képviselőház szakbizottsága el is fogadott, kezdte beszédét Zgonea. Akár holnap napirendre tűzhetnénk, mert a képviselőházban, ahol többségünk van, elfogadnák. De nem tesszük, mert a köztársasági elnök megtámadhatná a tervezetet és akkor hiába dolgoztunk. Várjunk néhány hetet, amikor a megfelelő személy kerül az államfői székbe és akkor biztosan életbe is lép a tervezet", ismételte el többször választási megvesztegetés-gyanús elméletét a képviselőház elnöke.

A jobb sorsra érdemes tervezet - amelyet többek között Kereskényi Gábor és Erdei D. István is aláírt - amúgy száz literről kétszáz literre emelné az 50%-os adókedvezményre jogosult mennyiség határértékét, ám e fölött is jelentős kedvezményeket garantálna.

Zgonea azonban nem győzött meg mindenkit. „Mi történik akkor, ha nem az a jelölt nyeri a választásokat, akire Ön gondol?", kérdezte az egyik termelő. „Akkor harcolunk tovább, mint eddig", válaszolta Zgonea. „Tíz éve minden kormány ígérget, mi tíz éve harcolunk és nem történik semmi. Sokkal hitelesebb lenne, ha azt mondaná: íme, megígértük, megoldottuk. És ezt követően kérnék a szavazatainkat".

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: