2009-06-23 12:09:30• hírek • Ferenczi Noémi

Választási lufi az Első ház program

A kormány legújabb válságkezelő programjáról, az Első ház programról kérdeztük Erdei D. István, parlamenti képviselőt.

A kormány azzal a céllal indította el az Első ház programot, hogy általa ismét fellendítse az ország gazdaságát. A program keretében olyanok számára biztosítanának előnyös hitelt, akiknek nincs saját lakásuk vagy házuk. A bankok által nyújtott hitelért pedig az állam vállalna garanciát, nem pedig a megvásárolt ingatlant terhelné jelzálogkölcsön.

„Olyan pénzügyi konstrukciót próbálnak kidolgozni, melyben csökkenő kamattal hiteleznének azoknak akiknek nincs saját lakásuk, az előleg pedig nem haladná meg az 5%-ot"- magyarázta a képviselő.

Románia több milliárd eurónyi kölcsönt vett fel a Nemzetközi Valutaalaptól (FMI). A több mint 6 milliárdot ennek a programnak a finanszírozására költenék. A FMI-kölcsön a Nemzeti Bankba kasszájába került, majd pedig a kormány átutalná a bankoknak, hogy azok hitelképesek legyenek.

„Ezzel a programmal nem a rászorulókat fogják segíteni, továbbá a bankok teljesen kockázatmentesen adnak majd hitelt, a konkrét eljárási normarendszer pedig még nincs kidolgozva. Ez a program hasonló a hőszigetelési programhoz. A kormány számára ez is csak egy választási lufi"- tette hozzá Erdei D. István.

Az elmúlt hetekben már számos kritika elhangzott a programmal kapcsolatban. Például, ha valaki 30 évre igényel egy 60 ezer eurós kölcsönt, akkor havi 316 euró részletet kell fizetnie, ehhez viszont 714 euró kell legyen a havi jövedelme, vagyis közel 3 ezer lej.

Constantin Nita, lakásügyi miniszter viszont nagyon optimista. Szerinte, a program beindítását követő 4 évben Románia szerte közel 50 ezer lakást fognak megvásárolni illetve építeni.


A program keretében olyanok számára biztosítanának előnyös hitelt, akiknek nincs saját lakásuk vagy házuk
A program keretében olyanok számára biztosítanának előnyös hitelt, akiknek nincs saját lakásuk vagy házuk


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: