2012-02-27 12:56:46• hírek • MTI

Választási esélylatolgatás a sajtóban

foto: emm.ro
foto: emm.ro

A romániai magyar pártok választási esélyeiről írt hétfőn a romániai magyar sajtó azt követően, hogy lezáródott az újonnan létrehozott Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) megalakulási folyamata.

A hétvégén tartotta Csíkszeredában alakuló kongresszusát az EMNP, amely Toró T. Tibort választotta a párt elnökévé. Ugyanakkor a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is elfogadta saját jelöltállítási szabályzatát a helyhatósági választásokra a Marosvásárhelyen megtartott ülésén a Szövetségi Képviselők Tanácsában. Romániában várhatóan június 10-én rendezik meg a helyhatósági választásokat, novemberben pedig parlamenti választásokra kerül sor.

A Krónika című napilap szerint az új magyar párt vezetőinek nagy része tapasztalatlan politikus, de "a tiszta lappal indulás" legalább annyi előnyt jelent, mint hátrányt. A lap kommentátora szerint ahhoz, hogy az EMNP megkerülhetetlen tényezővé váljék, politikusait az Erdély- és teljesítményközpontúságnak kell jellemeznie, és nem az RMDSZ bírálatára kell összpontosítaniuk.

A Bukarestben megjelenő Új Magyar Szó (ÚMSZ) című napilap kommentátora szerint az idei romániai választások azért is nagyon nehezek, mert minden eddiginél élesebb a sikertelenség lehetősége. Az esetleges kudarcért pont azok fogják az RMDSZ-t hibáztatni - írja a szerző -, akik "az erdélyi magyarellenes erők" támogatásával és sugalmazására azt előidézték.
A Háromszék című sepsiszentgyörgyi napilap szerint többszörös üzenete van annak, hogy az EMNP első országos küldöttgyűlésén hangsúlyosan felmerült a románsággal való viszony, hiszen Tőkés László magyar-román kerekasztalt szorgalmazott, Né­meth Zsolt külügyi államtitkár román-magyar stratégiai szövetségről beszélt, de az EMNP keretprogramjában szerepel az is, hogy a sajátos státusú székelyföldi régió létrejötte esetén kulturális autonómiát biztosítanak az ott élő román közösségnek.

A lap szerint egyelőre nagyítóval kell keresni azokat a román értelmiségieket, akik hajlandók régiókban gondolkodni, de reményt keltő, hogy a "bálványosi folyamat" - a tusnádfürdői nyári szabadegyetem kezdeményezéséről van szó - elindítói jutnak egyre fontosabb szerephez a közéletben Magyarorszá­gon, Romániában és Erdélyben egyaránt - olvasható a Háromszékben.

A Hargita Népe című csíkszeredai napilap szerint az RMDSZ önkormányzati képviselő- és polgármesterjelöltjei az elmúlt négy évben elért eredményekre fogják építeni választási kampányukat, hiszen akad bőven olyan megvalósítás, amelyek a helyi önkormányzatokban és a központi hivatalokban dolgozó RMDSZ-es politikusok, szakemberek érdemei. Az EMNP kampánystratégiája merőben más lesz - véli a szerző, aki szerint az új magyar párt arra fog építeni, hogy az átlagembereket a "mocskos, gyalázkodó" kampánnyal távol tartsa a voksolástól - olvasható a Hargita Népében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: