2009-04-15 15:14:33• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Választási előrejelzés

A Nagy-Románia Párt (PRM) elérheti az európai parlamenti választásokon a bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt - egyebek között erről tanúskodik az a felmérés, amelyet a napokban tettek közzé Romániában.

A Realitatea hírtelevízió által rendelt felmérés március 26. és április 5. között, 2430 személy megkérdezésével készült. Eszerint ha jövő vasárnap lennének EP-választások, a kormánykoalíciót alkotó, Emil Boc személyében miniszterelnököt adó Demokrata-Liberális Párt (PD-L) kapná a legtöbb voksot, vagyis a szavazatok 33 százalékát. A koalíció másik tagja, a Szociáldemokrata Párt (PSD) 31 százalékra számíthatna, utána következne az ellenzékben lévő Nemzeti-Liberális Párt (PNL) 15, valamint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 7 százalékkal. Traian Basescu államfő függetlenként induló lánya, Elena Basescu a szavazatok 6 százalékát kapná.

A Nagy-Románia Párt (PRM) a felmérés szerint éppen hogy elérné az 5 százalékos küszöböt. A Corneliu Vadim Tudor nevével fémjelzett, szélsőségesen nacionalista párt a tavaly év végi parlamenti választásokon kiszorult a törvényhozó testületből, de a mostani felmérés nem zárja ki, hogy az Európai Parlamentbe esetleg bejuthat.

Sokan azért is tartják ezt valószínűnek, mert az utóbbi napok híreiből kiderül: a román szélsőjobb egyesíteni látszik erőit, miután a PRM Gigi Becali, az előzetes letartóztatásban lévő román milliomos számára a második helyet ajánlotta fel választási listáján. A Steaua labdarúgó csapat tulajdonosa a lista második helyét kapja meg Tudor mögött. Becali maga is pártelnök, Új Generáció (PNG) elnevezésű alakulata azonban a PRM-hez hasonlóan nem jutott be az ország parlamentjébe.

Ha tehát egyáltalán van esélye a PRM-nek a bejutásra, az sokak szerint e két személy összefogásának lesz tulajdonítható. A Jurnalul National című napilap szerdán felidézte, hogy Vadim Tudor a rendszerváltás óta eltelt két évtizedben elsősorban politikai botrányok kavarása és bohózatba illő szélsőséges megnyilatkozásai, magyarellenes megnyilvánulásai révén került a figyelem középpontjába.

Az egykori juhászból milliomossá vált Becalit most azért tartják őrizetben a hatóságok, mert állítólag megverette, majd fogva tartotta luxusgépkocsijának elrablóit, vagyis "önbíráskodást követett el". Olykor útszélinek minősíthető nyilatkozatai azonban sokak tetszését elnyerték. Egyes elemzők szerint a szélsőjobboldali keresztényszociális doktrínát magára öltött, kétes hírűnek tartott üzletember a PRM hagyományos jobboldali nacionalizmusának "giccses kiadását" képviseli.
A román társadalmon belül végbement változásokra enged következtetni ugyanakkor, hogy míg három évvel ezelőtt ez a két személy a népszerűségi lista előkelő helyén szerepelt, a legutóbbi választásokon még a parlamentbe sem juthattak be.

Egyes elemzők szerint a nagyobb román pártok "szippantották fel" Vadim Tudor szavazóbázísát azzal, hogy a romániai magyar témát választási okokból maguk is nacionalista felhanggal kezelik mostanában.

Az európa-parlament ülésterme

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: