2014-04-06 22:49:56• hírek • MTI

Választás Magyarországon: stabil kormánypárti többség

fotó: MTI
fotó: MTI

Az előzetes felmérések szerint a kormánypártok megszerezték a stabil többséget, de több "billegő" terület is van, ahol egyetlen szavazat is döntő lehet. Erről Fodor Csaba és Kiszelly Zoltán politológus beszélt vasárnap este a Kossuth Rádióban.

Kiszelly Zoltán elmondta: vannak olyan régi szocialista ipari városok, mint például Tatabánya, Dunaújváros, Pécs és Ózd, ahol az elemzések inkább baloldali győzelmet várnak. Vannak "baloldali fellegvárak" a fővárosban is, mint például a XIII. kerület.

Fodor Csaba azt mondta: a fővárosban több választókerület is izgalmas lehet, példaként emelte ki az 5-6., a 8-9., és a 10-11. választókerületeket.

Az elemzők arról is beszéltek, hogy az eddigi felmérések szerint nem lesz kormányváltás, és nem változik a parlamenti erősorrend sem. A Nézőpont Intézet vasárnapi kutatása szerint a választáson a Fidesz-KDNP-re a résztvevők 48 százaléka szavazott, a kormányváltó összefogásra 27 százalék, a Jobbikra 18 százalék, az LMP-re pedig 6 százalék. A felmérés szerint más párt nem kerül a parlamentbe.

Kiszelly Zoltán megjegyezte, hogy a korábbi felméréseken az LMP szavazati arányát 3-5 százalékra becsülték. A politológus úgy véli, ha voltak, akik megosztották szavazatukat, akkor elképzelhető, hogy inkább bejutnak a "zöldek" a parlamentbe.

A lehetséges frakcióalakításokról Fodor Csaba azt mondta: a KDNP-nek külön frakciója lehet. Az új szabályok értelmében egy jelölőszervezetnél minimum 3, közös lista esetén minimum 5 a választásokon mandátumot szerző, ugyanazon párthoz tartozó képviselő alakíthat frakciót. Kiszelly Zoltán azt mondta: az MSZP ügyesen "sakkozott" a mandátumokkal.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: