2009-06-13 15:33:40• hírek • MTI/Új Kína/AFP/Reuters

Választás Iránban

Mahmúd Ahmadinezsád hivatalban lévő államfő nyerte meg a pénteken megtartott iráni elnökválasztást, a szavazatok csaknem kétharmadát nyerve el. Az iráni belügyminisztérium szombaton a szavazatok 94 százalékának összesítésére hivatkozva bejelentette: Ahmadinezsád a voksok 64,31 százalékát szerezte meg, míg fő ellenfele, Mir Hoszein Muszavi 32,57 százalék szavazatot kapott.

A félhivatalos Farsz hírügynökség szerint Ahmadinezsád hívei győzelmet hirdettek, amint behozhatatlan előnyt mutattak a részeredmények. Modzstaba Szamareh Hasemi, Ahmadinezsád kampányfőnöke kijelentette, hogy a hivatalban lévő elnök minden kétséget kizáróan győzött, s Muszavi nevetségessé vált azzal a korábbi bejelentésével, hogy övé a diadal.

Mir Hoszein Muszavi - a Nyugaton mérsékeltként emlegetett, a politikai életbe húsz év elteltével visszatért volt miniszterelnök - még pénteken késő este azt közölte, hogy információik szerint nagy különbséggel ő szerezte meg a többséget. Munkatársai a szavazatok 65 százalékának a begyűjtéséről beszéltek. Negyven perccel később az országos választási bizottság homlokegyenest ellenkező adatot közölt.

Muszavi első, győzelmi bejelentésére ünneplő hívek özönlötték el Teherán központját. Közülük több száz emberrel rendőrök csaptak össze, miután tüntetni kezdtek az Ahmadinezsád javára megváltozott, számukra elfogadhatatlan eredmények ellen.

Barack Obama amerikai elnök pénteken üdvözölte, hogy egészséges vita előzte meg Iránban az elnökválasztást. Obama kifejtette újságíróknak: már ez is lendületet adhat azoknak az amerikai erőfeszítéseknek, amelyek az Iránhoz való közeledést célozzák.

 

Mahmúd Ahmadinezsád hivatalban lévő államfő nyerte meg a pénteken megtartott iráni elnökválasztást.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: