2012-04-22 09:48:38• hírek • MTI

Választás Franciaországban

Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy

Negyvenöt millió szavazásra jogosult állampolgárt várnak vasárnap Franciaországban az urnákhoz az elnökválasztás első fordulójában, hogy a tíz jelölt közül kiválasszák azt a kettőt, akik két héttel később megmérkőzhetnek az államfői székért.

A gazdasági válság árnyékában folytatott kampány a felmérések szerint nem váltott ki különösebb lelkesedést a franciákban, akiknek negyede valószínűleg távolmaradásával bünteti a jelölteket. Közel negyven százalékuk pedig még az utolsó héten sem volt biztos abban, hogy kire voksol vasárnap. 

Az újraválasztásáért induló, hivatalban lévő konzervatív elnökkel, Nicolas Sarkozyvel szemben a nagy esélyesnek a kormányzati tapasztalatokkal egyáltalán nem rendelkező szocialista riválisa, Francois Hollande számít. Továbbjutásra csak nekik van esélyük.

Bizonytalanságot inkább a radikális baloldali és a szélsőjobboldali jelöltnek a harmadik helyért folyó külön csatája jelent. Sem riválisai, sem a média nem számított arra, hogy a 2012-es francia elnökválasztás igazi meglepetése a radikális Baloldali Front jelöltjének, Jean-Luc Mélenchonnak a fokozatos előretörése lesz. A tavaly nyáron még alig 4 százalékos támogatottságot élvező néptribun a felmérések szerint a szavazatok 13-15 százalékára számíthat vasárnap.

A szélsőjobboldali Nemzeti Front jelöltjeként, Marine Le Pen, a pártalapító Jean-Marie Le Pen lánya először méretteti meg magát elnökválasztáson. Neki 16 százalékot jeleznek előre a közvélemény-kutatók, de nem titkolják: az ő támogatottságát a legnehezebb mérni, s a szélsőjobboldali jelölt akár 18 százalékot is elérhet. Arra viszont nincs esélye, hogy bejusson a második fordulóba.

A két populista jelölt gyakorlatilag egymást szeretné legyőzni, hogy a júniusi nemzetgyűlési választásokon a harmadik erőt jelenthesse.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: