2010-04-11 23:44:02• hírek • MTI

Választás 2010: nyert a FIDESZ

A Fidesz 52,77 százalékkal nyerte meg az április 11-i választást.

A kétfordulós választás első fordulójában, 176 egyéni körzetből 119-ben eldőlt a választás. Egyértelmű győztes a FIDESZ, a szavazatok 52,77 százalékát szerezték meg. A második helyezett az MSZP lett, 19,30 százalékkal, a Jobbik pedig a szavazatok 16,07 százalékát kapta meg. Most jönnek a meglepetések: a Lehet Más a Politika (LMP) a vártnál sokkal jobban szerepelt, megszerezve a szavazatok 7,43 százalékát, bejutott a parlamentbe. A másik meglepetés az MDF 2,65 százalékos lebőgése, aminek meg is lett a következménye: az eredmények nyilvánosságra hozását követően Bokros Lajos és Dávid Ibolya sajtótájékoztatóján utóbbi bejelentette: a demokrata fórum súlyos vereséget szenvedett, emiatt lemond pártelnöki tisztségéből.

Dávid Ibolya azt mondta, "súlyos vereségnek" tartja a pártja által elért eredményt, amelyet a pártját az elmúlt időszakban ért támadásoknak tulajdonított. Mint fogalmazott: az elmúlt két hónapban nem beszélhettek programjukról, nem vidéki utakra jártak, hanem beadványokat írtak. Arról is beszélt, hogy csalódottak; nem csak az objektív körülmények miatt érték el ezt az eredményt, hanem ők is hibát követtek el. "Én magam a saját felelősségemet is elismerem" - mondta, majd bejelentette lemondását.


Orbán Viktor: élete legnehezebb feladata előtt áll
Orbán Viktor: élete legnehezebb feladata előtt áll


Az MSZP meglehetősen nehezen viseli a vereséget és több esetben si csalásra gyanakszanak. Lendvai Ildikó kijelentette, megóvják a választást azokban a körzetekben, ahol csalás gyanúja merül fel. Eközben az MSZP miniszterelnök-jelöltje, Mesterházy Attila telefonon gratulált Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének a választási eredményhez, és azt kérte tőle: a nemzet érdekében használja fel a felhatalmazását, ne pedig a megosztásra.

Orbán Viktor egyébként tisztában van a győzelem hozta feladatokkal: mint beszédében kijelentette: élete legnagyobb feladata előtt áll. A FIDESZ elnöke azt is elmondta: a következő kormány megalakításához szükséges parlamenti többség már rendelkezésre áll és mindenki kijelentheti: ez a választás egy történelmi választás volt.

A szikár és prózai tény úgy hangzik: ezt a választást megnyertük - fogalmazott, hozzátéve: "nem egy szokványos választást nyertünk meg, ne féljünk kimondani, ne ijedjünk meg a szavak jelentésétől és komolyságától. Ez a választás egy történelmi választás volt". Az eredmények azt mutatják, az emberek gyors, mélyreható, megrendítő változást akarnak - mondta Orbán Viktor.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: