2014-01-28 17:43:43• hírek • Kocsis Zoltán

Válaszol a vádakra a szatmárhegyi önkormányzat

A Szatmárhegyi Polgármesteri Hivatal tagadja, hogy szándékosan gáncsoskodna a településen működő Ezüst Otthon tevékenysége kapcsán. Szűcs Szabolcs polgármester és Pintea Tiberiu alpolgármester a kifizetetlen számlák miatt támadja az otthont.

Amint arról korábban beszámoltunk, a holland külügyminisztérium anyagi támogatásával létrehozott Ezüst Otthon olyan idős korú (Alzheimer-, Parkinson-kórban vagy időskori demenciában szenvedő) betegeket ápol, akiket sehol másutt a megyében nem fogadnak. Szám szerint 17-et. Ennek ellenére az idősotthon komoly anyagi nehézségekkel küzd. Mi több, az elmúlt héten közel került ahhoz, hogy villanyáram nélkül maradjon. Holott kifizette a 3879  lejes számlát. A polgármesteri hivatalnak, mivel az intézetnek otthont adó épület az önkormányzat tulajdona. Csakhogy a hivatal késlekedett továbbutalni a pénzt - panaszolta Pop Mihaela menedzser. Szűcs Szabolcs polgármestert csütörtökön nem sikerült elérnünk, a sajtóetika által megkövetelt válaszadás jogán viszont kedden személyesen kerestük fel a Szatmárhegyi Polgármesteri Hivatalt.

„A helyzet az, hogy a hölgy (Pop Mihaela, szerk.) mindig az utolsó pillanatban fizet, amikor már a levágással fenyegetőzik a szolgáltató, kezdte Pintea Tiberiu alpolgármester. „Hiába fizette ki nekünk a pénzt, mert az önkormányzat csak a kincstárnak fizethet. Azt is kizárólag az adott hónap 24, 25, 26 napjain. Rossz a törvény, de nem tudunk mit tenni", jelentette ki Pintea. A kérdésre, hogy rendkívüli esetekben nem-e lehet más napokon is fizetni, azt a választ kaptuk: csak azokban a hónapokban, amikor az önkormányzatnak elfogadott költségvetése van. Márpedig január lévén csak ennek a hétnek a végén készül el.

Felvetődik a kérdés: jogilag nem lehetséges, hogy a villanyórát az otthon nevére írják át? „Augusztusban felajánlottuk ezt a lehetőséget, ám a hölgy visszautasította. Akkor nem foghatná mindig a polgármesteri hivatalra", válaszolt Pintea.

Pop vádjaira, mely szerint az önkormányzat megtagadta, hogy tűzifával támogassa az otthont és megszegte a szerződésben rögzített kötelezettségeit, mely szerint finanszíroznia kell az épület karbantartási munkálatait, Pintea elmondta: a szóban forgó villámhárítót szerdán szerelik fel az épületre, a beruházás 2000 lejébe kerül a hivatalnak. A fát meg azért tagadták meg, mert a kérés későn érkezett. „Minden évben egy bizonyos mennyiségű erdőt vághatunk csak ki. A fára pedig szükségünk van, mert a község egy kivételével az összes iskoláját azzal fűtjük. Amikor már kivágtuk és elosztottuk a fát a közintézmények között, akkor már hiába kér bárki. Mit kellett volna csináljunk? Vegyünk vissza az iskoláktól?". A kérdésre, amennyiben az év elején kért volna fát az otthon, akkor kapott-e volna, az alpolgármester azt válaszolta: az év első három hónapjában várják a kérvényt.

Ezt követően Pintea elmondta, hogy az Ezüst Otthon 110.000 lejjel tartozik az önkormányzatnak, ezért is indult csődeljárás ellene. A szemétszállítási díjat másfél éve nem egyenlítette ki az otthon, az utolsó vízszámlát pedig 2012 augusztusában fizette ki. Azóta 1235 köbméter vízért járó 1483 lejnyi adósság halmozódott fel. „Mivel saját vízhálózattal rendelkezünk, levághatnánk a vizet, de nem hagyhatjuk víz nélkül az időseket", mondta Pintea.

Egy másik probléma, ami az Ezüst Otthon kapcsán merül fel, az a szennyvízgödör okozta bűz. Az otthon szomszédságában lévők panaszai szerint a telítődött gödörből az árokba szivárgó szennyvíz elviselhetetlen bűzt okoz, főleg nyáron. „Nem tudjuk kinyitni az ablakokat, olyan büdös van", mondta több szomszéd is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: