2011-08-12 17:52:32• hírek • Szatmar.ro

Válaszol a polgármester: több, mint 8 millió kultúrára

Lakossági fórum rovatunkat azzal a céllal indítottuk, hogy megteremtsük kedves olvasóinknak azt a lehetőséget, hogy portálunkon keresztül feltehessék egy-egy adott témával kapcsolatos kérdéseiket Ilyés Gyula polgármesternek. Első alkalommal a tizenhatos lakónegyed fejlesztésére kértünk javaslatokat, második ízben az illegális garázsok problematikáját próbáltuk körbejárni, a harmadik epizódban pedig a szórakozási lehetőségeket, kulturális rendezvényeket vettük górcső alá.

Olvasóink hozzászólásainak láttán Ilyés Gyula polgármester első megjegyzése az volt: „értékes, tartalmas hozzászólások születtek, amelyek nem csak bírálatokat, hanem javaslatokat is megfogalmaztak."

A legegyszerűbben Cinzia nevű hozzászólónk felvetésére lehetett válaszolni: „arra sajnos nincs pénz, hogy minden hétvégén legyen egy fesztiválunk". Mint ahogy arra sincs, hogy nemzetközi összevetésben a legnagyobbakat el tudjuk csábítani. McFly és Bokor Levente az ízlések és a népszerűség határait feszegette, amire a polgármester elmondta: volt már olyan, hogy az Omega koncertre alig jöttek a rajongók, borzasztóan nehéz tehát minden generáció minden ízlését kielégíteni.

Ilyés szerint a dzsessz-, a rock-, a színházi fesztivál, a gitárestek, a fúvós zenekarok fellépése mind azt célozza, hogy lehetőleg minél szélesebb célközönség igényeit sikerüljön kielégíteni. „Nem sok olyan Szatmárnémetihez hasonló nagyságú nyugati városról tudok, amelynek két színtársulata, filharmóniája, fúvószenekara, és még folytathatnák, lenne", mondta a polgármester.

Aki elmondta, hogy az idei esztendőben Szatmárnémeti 8,5 millió lejt költött különböző kulturális rendezvényekre, ami az jelenti, hogy saját bevételeinek 7,5%-át áldozta erre a célra. „Összehasonlításképpen elmondom, hogy valamennyi tanintézmény fenntartása, kivéve a fizetéseket, mert az állam fizeti, 14 millió lejünkbe kerül", mondta Ilyés.

Vas „álnevű" olvasónk az elektromos zenei rendezvényeket hiányolta, ám a polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy a nemrég megrendezett Dj Fesztivál csúfos érdektelenségbe fulladt...

Szabó Oszkár terjedelmes hozzászólására reagálva Ilyés Gyula elmondta, hogy jó ötletet tartalmaz, de... Olyan szintű tudományos előadások Kolozsváron sincsenek, pedig ott százezer egyetemista és több száz egyetemi tanár van. „Másrészről pedig örömmel veszünk minden, a civil szféra irányából jövő kezdeményezést, mert egy önkormányzatnak sok minden másra is költenie kell. Számtalan egyesület fordul hozzánk támogatásért és megpróbálunk segíteni nekik, de szélrózsa összes irányában nem szúrhatjuk a pénzt, mert az hatástalan maradna", zárta le a beszélgetést a polgármester.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: