2020-05-17 09:37:48• hírek • Bede Emőke

Válaszok a leggyakrabban feltett kérdésekre

Május 15-én hivatalosan is készenléti állapot váltotta fel a szükségállapotot. A lazításokkal kapcsolatban azonban számtalan kérdés fogalmazódott meg a lakosságban, ezért a Stratégiai Kommunikációs Csoport egy terjedelmes anyagban válaszolt a leggyakrabban feltett kérdésekre.

1. Hogyan határozható meg a metropolisz-övezet, melynek területén az állampolgároknak nincs szükségük saját felelősségre kitöltött nyilatkozatra?

A 351/2001-es törvény értelmében a nagyvárosok körüli 30 kilométeres körzet számít metropolisz-övezetnek, Bukarest esetében azonban a teljes Ilfov megye beleesik a kérdéses zónába. A Szatmár megyei helyzettel ebben a cikkünkben foglalkoztunk.


2. A 65 év felettiekre vonatkozik-e valamilyen kijárási korlátozás, amelyet be kell tartaniuk?

A hatályos rendeletek értelmében, a készenléti állapot idején a 65 év felettiek kijárására nem vonatkozik egyetlen időkorlát sem, tehát akkor hagyhatják el otthonukat, amikor csak szeretnék. Továbbra is érvényben marad azonban az az ajánlás, hogy a lehetőségekhez mérten a legritkábban hagyják el otthonukat, és kerüljék a forgalmas helyeket, ezzel is csökkentve a fertőzés esélyét.


3. Meg lehet-e írni kézzel a települések közötti közlekedéshez szükséges nyilatkozatot?

Igen. A saját felelősségre kitöltött nyilatkozatot le lehet írni kézzel is, mi több, amennyiben ugyanazon az útvonalon szeretnénk egy másik is nap is közlekedni, nem kell újra lemásolni az egészet. Elegendő, ha a dátumot egy vonallal áthúzzuk, és ráírjuk az aktuális napnak megfelelő keltezést.


4. Megbírságolják azokat a személyeket, akik nem viselnek szájmaszkot?

Az orrot és a szájat takaró maszk viselése május 15-től kötelező a boltokban, a tömegközlekedési eszközökön, a munkahelyen és minden más, zárt helyiségben. Azok a személyek, akik ennek nem tesznek eleget, az 55/2020-as törvény értelmében 500 és 2500 lej közötti összegre büntethetők.


5. Melyik opciót kell bejelölni a saját felelősségre kitöltött nyilatkozaton, ha egy vidéken élő állampolgár szeretne egy másik településre átmenni, hogy az ottani bevásárlóközpontban, gyógyszertárban vásároljon, vagy beszerezze mindazokat a javakat, melyeket a saját falujában/községében nem tud?

Amennyiben az állampolgár a metropolisz-övezetnek nyilvánított területen belül mozog, akkor nincs szüksége saját felelősségre kitöltött nyilatkozatra, de minden egyéb esetben igen. A kérdésben foglalt helyzetekre a 11-es, azaz az „Egyéb indokolt eset” opciót kell kiválasztani.


6. A készenléti állapot alatt is bírságolnak a rendőrök a hatósági rendeletek be nem tartása miatt?

A koronavírus-járvány megelőzésére és legyőzésére vonatkozó intézkedésekről szóló 55/2020-as törvény vonatkozó cikkelyei pontosan meghatározzák, mely esetekben mekkora bírság szabható ki, tehát a rendőrök ennek megfelelően fognak eljárni. A hatóságok elsődleges célja azonban ezzel nem az állampolgárok megbírságolása, hanem a koronavírus-járvány terjedésének megállítása.


7. Megnyitnak újra a könyvtárak a könyvtárak olvasótermei?

Ezt a kérdést a hatóságok jelenleg is mérlegelik, a végleges döntést hamarosan közölni fogják. A könyvtárak ennek ellenére nyitva tarthatnak a készenléti állapot alatt is, természetesen szigorúan betartva minden szükséges óvintézkedést.


8. Megnyitnak a magánklinikák?

A magánklinikáknak a szükségállapot alatt is ugyanaz volt a státuszuk, mint az állami kórházaké vagy klinikáké, ez pedig így marad a készenléti állapot idején is.


9. Ha valakinek sürgősen egy másik településen található bankba kell eljutnia, akkor mit jelöl be a saját felelősségre kitöltött nyilatkozaton?

Amennyiben a banki átutalást nem lehet online lebonyolítani, akkor a 11-es, azaz „Egyéb indokolt eset” opciót kell bejelölni.


10. Érvényben maradtak-e a 22 órakor életbe lépő korlátozások?

A készlenléti állapotra vonatkozó korlátozások nincsenek egy adott időintervallumhoz kötve, tehát 22 óra előtt és után is ugyanazokat a szabályokat kell betartani.


11. Azoknak a személyeknek is lakhelyi elkülönítésbe kell vonulniuk, akik egy külföldről frissen hazatérővel laknak egy háztartásban?

A hatályos rendeletek értelmében minden olyan személy, aki külföldön járt, majd hazatért Románia területére, lakhely elkülönítésbe kerül a családjával/hozzátartozóival együtt, amennyiben egy háztartásban élnek. Amennyiben valaki nem akarja ennek kitenni a családját, kérelmezheti, hogy intézményes karanténban kelljen letöltenie a 14 napot.


12. Hány személy vehet részt a családi eseményeken (a saját felelősségre kitöltött nyilatkozat 9-es pontja teszi ezt lehetővé)?

Amennyiben a családi esemény egy zárt térben megszervezett vallási szertartást is magába foglal (pl. esküvő, keresztelő, temetés), akkor a résztvevők száma legfeljebb 16 fő lehet. Ha az esemény a templom udvarán kerül megrendezésre, a résztvevők száma nincs korlátozva, viszont mindenképp be kell tartani a szükséges óvintézkedéseket. Abban az esetben pedig, ha egy zárt térben zajló privát családi eseményről van szó (pl. évfordulók, bulik), akkor legfeljebb 16 fő vehet azon részt, természetesen szigorúan betartva a higiéniai normákat, és amennyire csak lehet, a távolságtartást is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: