2015-01-05 13:44:37• hírek • Kocsis Zoltán

Valami megmozdult a daróci kerékpárút ügyében

A történet nem új, már legalább két éves. Az ígéretes kezdet után egy ideig úgy tűnt, hamvaiban hal el. Gaman Mihály polgármester beszámolója szerint viszont reális az esély rá, hogy főnix-madárként hamvaiból feltámasztva mégiscsak megépüljön az a kerékpárút, amely a Szamos jobb partján kötné össze Szatmárnémeti város határát az országhatárral.

A pusztadaróci önkormányzat még 2012-ben készítette el az út megépítésének pályázatát, amelyet pozitívan is bírált el az Országos Környezetvédelmi Alap. Csakhogy időközben finanszírozás híján a projekt leállt.

„Az utóbbi időben azonban pozitív jeleket kaptunk az Alaptól, reális esély mutatkozik arra, hogy a történet végre elmozduljon a holtpontról", jelentette ki bizakodóan Gaman Mihály polgármester.

A község területén húzódó út 5,55 kilométer hosszú lenne és mint mondtuk, összekötné Szatmárnémeti város adminisztratív határát az országhatárral. A kerékpárút megépülte több célt is szolgálna. Egyrészt újabb lehetőségeket teremtene a kerékpározás, a természet és a testmozgás szerelmeseinek, másrészt leegyszerűsítené a dolgát azoknak, akik bringával szeretnének eljutni Szatmárnémetiből Pusztadarócra vagy az országhatárhoz, amely utazás így jóval biztonságosabb is lenne. Arról nem is beszélve, hogy Románia esetleges schengeni csatlakozását követően lehetne folytatni a bringázást Csengersimáig és a település körül, de a szomszédos megyének szintén van nyertes pályázata, amely a szamosbecsi hidat köti majd össze a csengersimai kerékpárúttal.

Amint azt korábban említettük, 2012-ben Pusztadaróc a szatmárnémeti önkormányzattal együtt igyekezett megpályázni az út megépítését. A megyeközpont pályázatán azonban nem fogadták el (talán mert azzal egy időben épült a bringaút a Szamos bal partján). „A megvalósíthatósági tanulmány készen van, vélhetően magyar-román határon átnyúló pályázatok keretein belül lesz majd legnagyobb esélyünk finanszírozást nyerni rá", tájékoztatta a Szatmár.ro-t Koncz Andrea irodavezető. Tudni kell, hogy amíg a Szamos bal partjának töltésén a kerékpárút Szatmárnémetiből az országhatárig ér, addig a jobb parton csak a szennyvíztelepig.

További tervek amúgy Pusztadarócon is vannak. Gaman Mihály álma, hogy kerékpárút kösse össze a községet ne csak az országhatárral, de a darai tavakkal és a helyiek által Nagyerdőként ismert erdővel is. Mindez azonban egyelőre idő kérdése. És főleg finanszírozásé.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: