2020-06-11 14:41:26• hírek • Bede Emőke

Valami bűzlik Nagykárolyban. Már megint!

Közel egy évvel tudósítottunk először arról, hogy a Nagykárolyban terjengő bűz megcsapta végre a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Őrség orrát is, mely ennek okán alapos vizsgálatot tartott az elviselhetetlen szagért felelős cég székhelyén, az egykori cukorgyárnál.

Mint az ügyben akkor kiadott közleményükben írták, megállapításra került, hogy a bűz forrása valóban a biogázt és a megújuló villanyáramot előállító cég székhelye, mely tevékenysége során elsődleges alapanyagként növényi hulladékot, trágyát, illetve egyéb állati maradványokat használ. A nagykárolyiak mindennapjait megnehezítő szagot azonban nem maga a feldolgozási folyamat eredményezte, hanem a rendszer meghibásodása, melynek okán a fentebb említett anyagok jelentős részét a nyári forróság kellős közepén az udvaron kellett tárolni.


A Környezetvédelmi Őrség a helyszíni ellenőrzés után felszólította az érintett céget, hogy mielőbb orvosolja a rendszer meghibásodását és a lehető legrövidebb időn belül dolgozza fel a Nagykárolyt kellemetlen szaggal elárasztó anyagokat. A cég további aktivitására nézve megtiltották, hogy a belsőségeket és állati zsiradékot tartalmazó alapanyagokat a szabad ég alatt tárolják, e célra a jövőben egy megfelelően hűtött helyiséget kell biztosítaniuk. Mindezeken felül a cég egy 75 ezer lejes pénzbírságban is részesült – tájékoztatta tavaly augusztusban híroldalunkat az illetékes hatóság.


S noha akkor úgy tűnt, megoldódni látszik a probléma, a nagykárolyiak szerint a bűz nemrégiben ismét visszatért. Mint a polgármesteri hivatal közösségi oldalán megosztott bejegyzésből kiderül, az önkormányzat képviselői három héttel ezelőtt találkozót hívtak össze, melyen a biogázüzem tulajdonosa mellett részt vett a környezetvédelmi szervek, a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság, illetve a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság képviselete is.


„A cég képviselője számára egy hónapos határidőt szabtak ki az illetékes hatóságok, hogy a működési engedélyében meghatározott feltételeknek eleget téve működtesse üzemét. A biogáztermelő cég képviselője folyamatosan szállíttatja az állati maradványokat a cég területére, s bár az előírás szerint fedett helyen kellene tárolnia azokat, mégsem a szabályoknak megfelelően jár el. Ez az oka a városban terjengő elviselhetetlen bűznek” – derül ki város polgármesteri hivatala által publikált közleményből.


A helyi önkormányzat a mindent átható szag elviseltetetlensége kapcsán ismét sürgető üzenetet fogalmazott meg a Környezetvédelmi Ügynökség, a Környezetvédelmi Őrség, valamint a Szatmár Megyei Prefektusi Hivatal irányába, arra szólítva fel az említett hatóságokat, hogy mielőbb orvosolják a kialakult helyzetet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: