2011-05-14 13:03:43• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Valaki lője le Tőkést!

Tőkés László meggyilkolására buzdító kiadványt terjesztettek romániai vasútvonalakon - hangzott el pénteken azon a nagyváradi sajtótájékoztatón, amelyet maga Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke és Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke tartott.

A sajtó képviselői előtt elmondták: nemrégiben romániai vasútvonalakon olyan kiadványt terjesztettek, amelyben Tőkés László meggyilkolására uszított egy cikk. Az írás a Stefan cel Mare egykori román uralkodó nevét viselő hetilapban jelent meg.

A Tőkés László sajtóirodája által az MTI bukaresti irodájához is eljuttatott ismertető anyag szerint az újságot a Román Vasúttársaság (CFR) járatain terjesztik, mégpedig a Vocea Ceferistului (A vasutas hangja) című kiadvánnyal együtt. E közlés szerint mindkettőnek ugyanaz a személy a főszerkesztője: Mihai-Florin Nahorniac.

A Stefan cel Mare szkennelt változatban megszerzett lapszámának címlapján ez olvasható: "Nemzeti, politikai és független kiadvány, amely Románia függetlenségéért, szuverenitásáért, integritásáért és újraegyesítéséért küzd". Lejjebb pedig ez áll: "A kiadványt igazgatóján keresztül akkreditálta az Európai Bizottság, az Európai Unió, a NATO és a G8".

A Florin Bucovineanul aláírással megjelentetett írás (amelyet nagyváradi források szerint maga a főszerkesztő írt) a Romániában meglehetősen durva szitokszónak számító "bozgor" (hazátlan) jelzővel illeti Tőkés Lászlót. Azt veti az EP-alelnök, egyben az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke szemére, hogy az általa vezetett szervezet a kisebbségek kollektív jogainak törvénybe iktatására törekszik. Idéz egy Tőkésnek tulajdonított nyilatkozatot, amely szerint "a magyarok nem jövevények Erdélyben, hanem elvesztették országukat".



Tőkés megölésére buzdított egy román lap


 

"Nem szégyelli magát ez a szerencsétlen 'bozgor'? Hogy képes meggyalázni azt az országot, ahol született, ahol megkapta mindazokat a jogokat, amelyek minden román állampolgárt megillettek ebben az országban? Miért nem költözöl Magyarországra, miért nem hagyod el ezt az országot, ha nem tetszik neked valami?"  - írja a szerző, aki ezután felteszi a kérdést: "Hát senki nincs ebben az országban, aki golyót eresztene ennek a hazaárulónak a fejébe?".

Tőkés László nagyváradi sajtóértekezletén az eset kapcsán nehezményezte, hogy az állami vasúttársaság járatain minden további nélkül, senki által sem zavartatva lehet terjeszteni ilyenfajta uszító anyagokat. Újságírói kérdésre válaszolva jelezte: fontolóra veszi jogi lépések megtételét.

Tőkés ellen korábban is számos támadást intézett a román sajtó nacionalista része, személyét az utóbbi időben az ellenzéki parlamenti pártok politikusai is célba vették. A szociáldemokraták és a liberálisok egyaránt nehezményezték, hogy Tőkés László számos megnyilatkozásában állást foglalt a romániai magyarok autonómiája mellett.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: