2012-05-05 12:17:20• hírek • Póti Orsolya

Vakvezetőkutya-képzésre készül az Angel Dog Egyesület

A fogyatékosok ügyében kivételes, határon átnyúló együttműködésről számolt be a Szatmárnémeti Angel Dog Egyesület csapata. Egy projekt keretében a szatmári kutyakiképzők a látássérültek rehabilitációjának módszerét sajátíthatják el külföldi szakemberektől.

A 99.883 európai uniós támogatásból megvalósuló projekt keretében a magyarországi Búzavirág Alapítvány tagjai a látássérültek rehabilitációjának Észak-Magyarországon kialakított és jól bevált módszereit adják át a szatmári Angel Dog Egyesületnek, valamint az ungvári „Dyvosvit" Látássérültek Egyesületének.

Az alapítvány célja, hogy a látássérültek jobban be tudjanak illeszkedni a társadalomba, képesek legyenek aktívabb és sikeresebb életet élni. Ennek érdekében a projekt keretében olyan módszereket adnak át, amelyek által a látássérültek fejleszthetik az önbizalmukat és önértékelésüket, csökkenthetik a szorongásukat, megtanulhatják a hétköznapi tevékenységek elvégzését látás nélkül, dolgozhatnak hasznos eszközökkel, fejleszthetik a mozgás- és tájékozódó képességüket bent és kint egyaránt.

A projekt másik célja a vakvezető kutyák képzése és látássérült gazdáknak való átadása. 

"A határon átnyúló együttműködés keretében az első vakvezetőkutyákat képezik ki Romániában és Ukrajnában. Szatmárnémetiben összesen három kutyát fogunk kiképezni, ebből kettő itthon marad, egyet pedig átadunk egy ukrajnai látássérültnek. Nemrégiben kezdtük el a kutyák szelekcióját. Nem követelmény, hogy az ebek fajtiszták legyenek, de valószínű, hogy német juhásszal, Labradorral, vagy Golden Retriever-rel fogunk dolgozni." - mondta el Szabó Zoltán, az Alpha K9  egyik kutyakiképzője a Szatmár.ro-nak.

Mivel Romániában újdonságnak bizonyul a vakvezető kutyák kiképzése, ezért fontos, a projekt sikeres, akadálymentes lebonyolítása. A képzések, táborok során nem csak a kutyákról lesz szó, hanem olyan fogyatékossággal élőkről, akiknek szükségük van támaszra, ahhoz, hogy fejlesszék mozgás- és tájékozódó képességüket. A kutyakiképzők a tanfolyamok keretében meg kell tanuljanak fehér bottal, bekötött szemmel közlekedni a városban az eredményes kiképzések végett  - tudtuk meg Zoltántól.

A kitűzött célok között szerepel még a társadalom figyelmének felhívása a látássérültek helyzetére. Ennek érdekében tájékoztató kiadványokat jelentetnek meg, utcai rendezvényeket szerveznek és egy interaktív honlapot is létrehoznak.

A projekt április 15-én kezdődött és 17 hónapon át tart. Ez idő alatt négy tanfolyam és négy tábor kerül megrendezésre,  melyek keretében az észak-magyarországi trénerek osztják meg tapasztalataikat a partner egyesületek képviselőivel.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: