2011-07-06 16:01:16• hírek • Szatmar.ro

Vakáció biztonságban

A rendőrség a szabadságok ideje alatt elkövetett betörések ellen indít tájékoztató akciót.

Figyelembe véve, hogy az elmúlt három évben Romániában konstansul nő a lakásokból való lopások, a betörések száma, ráadásul a nyári vakációk ideje alatt ez fokozódni szokott, a Szatmár Megyei Rendőrség a Helyi Rendőrséggel karöltve meghirdette a „Vakációban, a házad biztonságban?" elnevezésű megelőzési akciót.

Amíg 2008-ban országos szinten 14.500 körüli lakásbetörést követtek el, addig ez a szám egy évvel később már tizenhatezerre, tavaly pedig húszezerre emelkedett, idén pedig már az első öt hónapban elérte a 2010-es év felét. Ami Szatmár megyét illeti, az idei első öt hónapban már 189 esetet regisztráltak, miközben tavaly az egész első fél évben 183 volt a betörések száma.

A statisztikák szerint az elkövetők 90%-a 16 és 45 év közötti, nem túl atletikus testfelépítésű, alacsony iskolázottsági szinttel és általában priusszal rendelkező férfi. A legtöbb ilyen típusú bűncselekményt falusi környezetben követik el, ám a nagyobb értékűeket városokon. Amíg ugyanis előzőekben elsősorban szerszámokat és kisebb értékű tárgyakat lopnak el, addig utóbbiban pénzt, ékszereket, értékes elektronikus berendezéseket, építőanyagokat.

Hrihorisan Felicia, a rendőrség szociológus szakértője elmondta, hogy különbséget kell tenni a bűnözők között, akik különböző módon dolgoznak és ennek megfelelően különböző módon kell védekezni ellenük. Az amatőrök általában csak az adódó alkalmakat használják ki, egy nyitott ablakot, vagy ajtót és általában egyedül, maximum kettesben tevékenykednek. A profik viszont csapatban „dolgoznak", hosszú napokig is készek feltérképezni a terepet, a lakók szokásait. Mindkét kategória kerüli viszont a leendő áldozattal való kapcsolatot, nem úgy a csalók alkategóriába tartozók, akik különböző ürüggyel előbb felveszik a kapcsolatot a lakókkal, hogy ezáltal mérjék fel lehetőségeiket. A szociológus szerint kategóriától függetlenül 3-5 percre van szükségük ahhoz, hogy behatoljanak egy lakásba, kirámolják azt és lelépjenek.



Mivel nyáron sokan mennek szabadságra, aminek köszönhetően napokra-hetekre üresen hagyják lakásaikat, ez a periódus különösen kedvez a betörőknek. Éppen ezért a rendőrség „Vakációban, a házad biztonságban?" elnevezésű projekt keretein belül szeretné felhívni a lakosság figyelmét egyrészt saját felelősségére, másrészt pedig a segítségét kérni a bűnözők elbizonytalanítására. Parasca Teofil, a Szatmár megyei rendőrség főfelügyelő-helyettese kiemelte, hogy bizony gyakran mi is komolyan megkönnyítjük a betörők dolgát azzal, hogy nyitva hagyjuk az ablakokat, illetve hogy még a tehetősebbek közül is sokan nem használnak biztonsági és riasztóberendezéseket. Emellett nagyon fontos, hogy az emberek járjanak nyitott szemmel és értesítsék a rendőrséget, ha bármi gyanúsat észlelnek. Szintén nagyon fontos a jószomszédi kapcsolat kialakítása, hogy valaki mindig szemmel tartsa a házunkat/lakásunkat, még ha nem is vagyunk otthon.

„Vakációban, a házad biztonságban?" akció keretein belül a rendőrség munkatársai megpróbálják személyes kapcsolatfelvétel, rádiós és televíziós felvételek, szórólapok és önkéntesek segítségével megértetni a lakosokkal, hogy a lakásuk, házuk kirablása saját felelőtlenségükkel is kezdődhet és hogy mik azok a lépések, amit megtehetnek vagyontárgyaik biztonsága értelmében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: