2013-03-07 09:57:57• hírek • MTI

Vakáció a közigazgatásban

Pihenőnappá nyilvánította a román kormány a közszférában dolgozók számára 2013. május 3-át és 4-ét, így a május 5-6-án ünnepelt ortodox húsvéttal együtt csaknem egy egész hetes vakációt kapnak a közalkalmazottak.

A bukaresti kormány szerdai ülésén elfogadott határozat hatálya a versenyszférára nem terjed ki. Bár a kormány szerda estig nem tette közzé a határozat teljes szövegét, több hírforrás - köztük a román közszolgálati televízió - bejelentette, hogy a pihenőnapokat május 18-án és 25-én kell majd ledolgozni.
Május 18. - a katolikus pünkösd előtti szombat - a csíksomlyói búcsú napja.

Romániában húsvét és pünkösd hétfője is hivatalos munkaszüneti nap, amelyet az alkalmazottak vallásuknak megfelelően vagy az ortodox, vagy a katolikus naptár szerint vehetnek ki. Románia lakosságának több mint 85 százaléka ortodoxnak vallotta magát a 2011-es népszámláláson. A nyugati kereszténységhez tartozó egyházak hívei az ország lakosságának kevesebb mint tíz százalékát teszik ki.

Mivel az ortodox és katolikus ünnepek ritkán esnek egybe, a vegyes lakosságú erdélyi területeken sok olyan munkahely van, ahol mindkét vallási közösség ünnepén szabadnapot adnak minden alkalmazottnak.
Romániában évente 12 hivatalos munkaszüneti nap van, de ezek közül kettő - húsvét és pünkösd első napja - mindig vasárnapra esik, idén Románia nemzeti ünnepe, december 1-je is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: