2017-08-02 12:31:10• hírek • Szatmár.ro

Vakáció a farmon - Élmény a fiataloknak, esély a megyének!

A napokban véget ér a Hans Linder Alapítvány Vakáció a farmon nevet viselő nyári programja, ami egy új megközelítést jelent a fiatalok számára a munka megtapasztalásában.

Az alapítvány egész júliusban változatos programokkal fogadta a diákokat, lehetőséget nyújtva arra, hogy megismerjék a mezőgazdaság hagyományos, valamint az új formáját, tapasztalatot szerezzenek és rá leljenek arra, ami valóban illik hozzájuk. A gyerekek szorgosan vettek részt a farmokon folyó aktuális munkákban. A projekten keresztül a szervezők egyfajta reformot kívántak behozni a romániai oktatásba, hisz alkalmat biztosítottak arra, hogy a mezőgazdaság megismerésén keresztül szakmákkal ismerkedjenek a pályaválasztás előtt álló diákok, illetve próbálják ki magukat, akár tudják, akár nem, hogy milyen úton indulnak el majd a jövőben.

Nap mint nap 8-14 fiatal (13 és 18 év közöttiek) indult kiváncsian ebbe a ”vakációba”, mely bár a munkáról szólt, mégis hangulatos, közös időtöltést jelentett. Mind a 14 mezőgazdasági farm és feldolgozóegység tárt ajtókkal és hasonló kiváncsisággal várta az érdeklődőket. Egyrészt megmutatott mindent magából, hogy mindenki tudja, mi hogyan működik, mi honnan származik, mi az ami otthonainkban az asztalunkra kerül, másrész igazodott ahhoz, amihez minden vállakozásnak idomulnia kellene: fiatalokat hívni és tanítani, törődni a jövő munkavállalóival.

A fiatalok sokat tanulhattak: egy mezőgazdaságban töltött munkanap miért nem órarend szerint működik, miért nem hagyják esős napokra a kaszálást vagy a betakarítást, miért kell az állattartó farmokon hajnalban kelni, és miért tart a munkanap napnyugtáig vagy még azon is túl. Nem titok, a szervezőknek kétségei voltak a fiatalok kitartását és állóképességét illetően, de meglepetés lett a vége: volt 8 diák, akik az első naptól az utolsóig kibírták! És nem csak ennyi. Minden alkalommal örömmel vették fel a munkaruhát, odaadással és felelősségteljesen vettek részt a kapott feladatokban. Különösen a széna forgatása, kombájn vezetése, búza és repce betakarítása és elraktározása, a zöldség- és gyümölcsszedés, az olajsajtolás, a sajtkészítés, a hagyományos húsfeldolgozás és lekvárfőzés, az állatabrakolás, a szőlősben végzett munka mind az emlékezetükbe vésődött.

Ezzel egyidejűleg megismerték a hagyományosnak számító konyhát is, mivel minden nap maguk készítették el és együtt fogyasztották el a nagyszülőktől megőrzött receptek szerinti ételt, vagy megtanulták azt is, hogy hogyan kell tartósítószerek nélkül eltenni télire zöldséget, gyümölcsöt.

Tapasztalatszerzésből lesz a tudás! A végén a fiatalok már arról is beszéltek, hogy mezőgazdásznak lenni nem jelent egy degradáló dolgot, illetve a mezőgazdaság a munkahely és karrier mellett örömöt és jólétet is ad mindenkinek. Minden remény megvan tehát ahhoz, hogy ezen a tanítási formán keresztül változzon az emberekben a mára kialakult kép, miszerint a jólét csak a városokhoz és a külföldhöz kötődik. Nem utolsósorban az alapítvány programja segít megismerni az egészséges, helyi termékeket, segít eligazodni világunkban, segít mindnyájunkat tudatos fogyasztókká válni. A tapasztalatok pedig életreszóló emlékeket adnak, amelyek bármikor felhasználhatók.

A Hans Linder Alapítvány készen áll, hogy már ősztől még hangsúlyozottabban foglalkozzon a megyebeli fiatalokkal, diákokkal (10-18 évesek), függetlenül attól, hogy hol és mit tanulnak, mert mindenkinek meg kell tapasztalnia a ”Ki korán kel, távolabbra jut” közmondásban rejlő igazságot. Ebben a reményben hívja és várja az alapítvány a megyebeli osztályokat, hogy időben foglaljanak maguknak időpontot az iskolanaptáron. Ezeket a gyakorlati lehetőségeket különösen azért ajánlja, mert manapság a gyakorlat igencsak háttérbe szorul az elméleti oktatás mellett. Jelentkezni lehet munkanapokon 8-16 óra között a 0261-715136-os telefonszámon.

A szervezők ez úton is köszönik a gazdáknak és a szakembereknek (kortól, nemtől és beosztástól függetlenül), hogy megértették és megválaszolták azt az igényt, miszerint a fiataloknak valós farmokon, mesteremberektől kell megtanulni, miként kell élni egy igazán változó világban. Ök a következők: Wegendt Gerhard, Huszti Gyula, Poósz József, Iuga Gabriel, Kállai Pál, Asztalnok Levente, Király István, Loncsák János, Pădurean Vasile, Sebők Zsolt, Sebők Georgina, Koczinger Hannelore és Pop Nicolae.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: