2018-11-06 12:29:48• hírek • Bede Emőke

Vajon tényleg Szatmár megyében a legdrágább a víz?

A kakszentmártoni vízmű medencéi. Fotó: Szatmár.ro archívum
A kakszentmártoni vízmű medencéi. Fotó: Szatmár.ro archívum

Népmese módjára szájról szájra terjed az az információ, hogy az Apaserv által megszabott vízárak a legmagasabbak. De vajon igaz-e ez vagy inkább csak mese?

Hétfőn sajtótájékoztatót hívott össze az Apaserv Rt., melynek során több fontos kérdést is körbejártak a vezetőségi tagok. Leitner János, az intézmény vezetője például arról a 206 millió eurós pályázatról számolt be, melynek fő célja, hogy a megye ivóvíz- és szennyvízhálózatát kibővítsék. Hogy pontosan milyen megvalósításokra kell számítani, ha pozitív elbírálásban részesül a finanszírozási kérelem, arról ide kattintva lehet részletesebben olvasni.
 

Azonban egy másik fontos témáról is szó esett a találkozón, Bör Darius gazdasági igazgató ugyanis az Apaserv 12 éves fennállása alkalmából értékelte a mögöttük álló időszakot. Mint kiderült, a vízszolgáltató vállalat alakulása évében, 2006-ban mindössze 112 384 lakost szolgált ki, az azóta eltelt években azonban megduplázódott az ügyfelek száma, jelenleg 208 656 lakos veszi igénybe szolgáltatásaikat. Több mint 88 ezer szerződést kötöttek már meg, ezek közül 83 ezret magánszemélyekkel. A vízhálózat hossza 7,5-szer több, mint az első évben, a csatornahálózat pedig 3,5-ször hosszabb, mint amit 2006-ban jegyeztek. Bár a ivóvíz- és szennyvízhálózat pókháló módjára kezdte el beszőni a megyét, az alkalmazottak száma nem növekedett drasztikusan, mi több, az ország többi vízszolgáltatójához képest átlagban kevesebb munkaerővel biztosítják a folyamatos ellátást.



A bemutató végén pedig felmerült az örök kérdés: vajon tényleg olyan drága Szatmár megyében a víz, mint mondják? Nos, a válasz egyértelműen az, hogy nem. A 2018. szeptember 30-i adatok alapján ugyanis elmondható, hogy az ország 39 vízszolgáltatója között az Apaserv a 14-ik legalacsonyabb áron biztosítja az ivóvizet és a szennyvíz elszállítását. Az országos átlag 6,65 lej (áfa nélkül), az Apaserv ezen szolgáltatásokért 6,43 lejt számláz ki (áfa nélkül). A konstancaiaknak azonban főhet a feje, náluk a két szolgáltatásért együttesen 8,49 lejt húznak ki az ügyfelek zsebéből, s ezzel a dobogó legfelső fokára került a tengerparti szolgáltató.
 

Ugyanakkor a gazdasági igazgató azt is kiemelte, hogy az országban csak hat olyan szolgáltató van, mely az elmúlt négy évben nem emelt árat, s ezek között ott van a Szatmár megyei is. A többiek átlagosan 17 százalékkal drágítottak. A legtöbbet, 67 százalékot a bukaresti szolgáltató emelt, viszont a nagybányaiak is 44 százalékos emelést tapasztalhattak az elmúlt négy év során –derült ki a hétfői prezentációból.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: