2018-03-28 11:03:01• hírek • Oszkó Viktória

Vajon módosítja éves terveit a Wizz Air légitársaság Szatmárnémetiben? Lesznek új járatok?

Sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy vajon várható-e járatbővülés a közeljövőben a Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtéren.  

Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke és Nagy Szabolcs megyemenedzser beszéltek többek között a lehetséges járatbővülésről és a reptér fejlesztésével kapcsolatos tervekről.


“A szatmári repülőtér új igazgatótanácsa nem régen ülésezett. Tulajdonképpen az ő feladatuk, hogy hasznosítsák a reptér erőforrásait. Jelenleg két céggel vannak szerződésben, az állami tulajdonban lévő TAROM-mal és a Wizz Air légitársasággal” – mondta Nagy Szabolcs, aki kitért a romániai reptér piac helyzetére is.


"Pár héttel azután vagyunk, hogy a Ryanair bejelentette, felszámolja temesvári központját, most pedig úgy tudni, ősztől a nagyváradi repülőtér is hasonló sorsra jut. Ha ez megtörténik, akkor a piac változásokon fog keresztül menni, keletkezik majd egyfajta űr, amit be kell tölteni. Remek lehetőség lehet ez a szatmári repülőtérnek, hogy vonzóvá tegye az itteni lehetőségeket" - tette hozzá.


A Wizz Air légitársaság nem mehet Nagyváradra, mivel bizonyos kilométeren belül ugyanaz a cég nem működtethet járatokat. Nagyvárad közelében ott van Debrecen, így olyan járatok eshetnek ki, amelyek komolyan érinthetnék a környék lakosságát.


A járatbővítésekkel kapcsolatban a megyemenedzser elmondta, a Wizz Air éves terveinek bejelentésekor nem közölt információt ebben a témában, de a jelenleg kialakulóban lévő helyzet nem zárja ki a lehetőségét annak, hogy módosítsanak az elképzeléseken. A légitársaság ráadásul további gépeket vásárolt romániai tevékenységéhez.


Emellet a TAROM is terjeszkedni akar, kell is neki ahhoz, hogy fel tudja venni a versenyt a Wizz Air, a Blue Air és a Ryanair szolgáltatásaival. A szatmárnémeti reptér piaci árai a térség áraihoz viszonyítva jók. "Követni szeretnénk azokat az irányvonalakat, amelyeket a szatmáriak szeretnének, de a szolgáltatók döntése, miben látnak több potenciált" - emelte ki Nagy. 


„Próbálunk áruforgalommal is bővíteni, max. 50kg–os csomagokig áruszállító repülők már működnek. A személyzet a tavalyi év folyamán árukezelőnek is ki lett képezve” – tette hozzá Pataki Csaba megyei tanácselnök.


Megjegyezte, március 1-től működik a parkolási rendszer is. Őrzött, civilizált körülmények között parkolhatnak a járművek, amelyért minimális díjat kell fizetni. Negyed óra parkolás ingyenes. Tavaly a reptéren belüli buszos közlekedést felfüggesztették, azóta közlekedő folyosó segíti az utasokat az induló oldalon. Ha az érkezési útvonalon is elkészülne, akkor az utasok biztonsága és kényelme teljesen biztosítva lenne.


A további elképzelések között szerepelnek még biztonsági fejlesztések is, amelyekre pályázatot készülnek benyújtani. Az egyik legfontosabb ilyen intézkedés egy szervízút kiépítése lenne. Ez nagyjából egy 9 km-es szakaszt jelentene, amelyen közlekedni tudnának a mentősök és a tűzoltók. Emellett egy modern jegesedésgátló és hóeltakarító gép is szükségszerű lenne. Ettől függetlenül a repülőtér technikailag felszerelt, árban vonzó és abszolút versenyképes, a fogadási kapacitása is megvan.


Jelenleg mindössze két állandó járat indul a szatmári reptérről: a Tarom által biztosított bukaresti, valamint a Wizz Air londoni járata. A szatmári lakosok igényt tartanának olyan járatokra is, melyek segítségével Nyugat-Európa nagyvárosaiba juthatnának el. Ez leginkább azoknak lenne fontos, akik külföldön vállalnak munkát, hiszen a repülő jelentősen lerövidítené az országok közötti közlekedést.


Hogy végül milyen irányokba indulnak majd repülők a Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtérről, az a további tárgyalások során fog eldőlni. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: