2010-08-30 12:54:21• hírek • Szatmar.ro

Vágóhidakat a kisközösségnek

Juhok, sertések és szarvasmarhák szakszerű vágására létesítendő vágóhidakat támogatna a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium.

Tánczos Barna mezőgazdasági és vidékfejlesztési államtitkár a Nemzeti Vidékfejlesztési Programon (PNDR) keresztül, uniós forrásokból biztosítaná az említett vágópontok felépítését.

Jelenleg igen kevés, az Európai Unió előírásainak megfelelő ilyen létesítmény, az állattartó gazdáknak pedig évek óta problémát jelent nem csak ezek értékesítése, de engedélyezett helyen történő levágása is. Táncos szerint a nagykapacitású, korszerű húsfeldolgozó üzemeknek köszönhetően az állattartó gazdák számára jelentős bevétel könyvelhető majd el.

Az új létesítmények nem csupán az EU-s állatvédelmi feltételeknek megfelelő vágást biztosítanák, hanem a véreztetést, szőrtelenítést és a tisztított-darabolt testrészek hűtését is.

Ezek a vágópontok az államtitkár szerint nagyban hozzájárulnának ahhoz is, hogy a vidéken élők újra önellátóak lehessenek, illetve ahhoz, hogy áruikat közvetlenül a fogyasztókhoz juttassák el.

Fodor István, a Szatmár Megyei Agrárkamara igazgatója portálunknak elmondta, a megyében csupán egy olyan vágóhíd üzemel, amely megfelel az EU-s előírásoknak, így dicséretes a terv. Az igazgató azt is hozzátette, hogy Szatmáron az állattartók száma igen megcsappant, így nagyon fontos lenne a gazdák támogatása valamilyen formában, hogy újra merjenek állatokat tartani.


Az EU-s előírásoknak megfelelő vágóhidak létesülnének
Az EU-s előírásoknak megfelelő vágóhidak létesülnének


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: