2009-12-14 16:25:59• hírek • Tóth Klarissz

Vaginazárlat

A szexualitás területén napvilágot látott tanulmányok többsége arra a nem ritka jelenségre hívja fel a figyelmet, mely szerint a nemi élet során tapasztalt fájdalmak jelentős hányada lelki eredetű.

A szexualitás területén gyakori jelenségnek számít, hogy úgynevezett „működésbeli nehézségek" jelentkeznek. Természetes módon a szexuális izgalom hatására a hüvely benedvesedik és képessé válik a hímvessző befogadására. A hüvelygörcs, a hüvelyizomreflex vagy az akaratlan összehúzódás, a vaginizmus fő jellemzője, amikor is többnyire félelem hatására a hüvely összehúzódik, leszűkül és a hímvessző behatolása képtelenné válik. Sok szakember úgynevezett tudat alatti védekezőreflexnek tekinti. A behatolásra tett folyamatos- és erőltetett kísérletek ellenére az „akció" mégsem sikerül, mivel a hüvelyizmok annál görcsösebben húzódnak össze. Ennek a szexuális diszfunkciónak több fajtája ismert, de létezik egy enyhébb változata is, melynek során a behatolás valamilyen szinten sikerül, de ez többnyire nagy fájdalmak közepette zajlik.

Leginkább szűz lányok, vagy kapcsolatuk kezdeti időszakában lévő párok panaszkodnak arra, hogy nem tudnak a gátlásokon túljutni, aminek hatására a hüvely görcsösen összehúzódik. Lényeges, hogy a hüvelygörcsöt nem szabad összetéveszteni a szűzhártya kezdeti ellenállásával, mivel a sikertelen behatolásnak semmi köze „ az erős szűzhártyához". Ugyanakkor azt sem mondhatjuk, hogy frigiditásról lenne szó, mivel nem minden hüvelygörcs okoz fájdalmat. A szexológusok egyetértenek abban, hogy a „vaginazárlat" létrejöttében az erkölcsös és szigorú vallásos neveltetésnek meghatározó szerepe van. Nem elhanyagolandó szempont a párok kezdeti ügyetlensége esetleg a férfi durvasága, abból a megfontolásból, hogy „ a száraz vagina jobban húz". A szexuális élmény kellemetlen tapasztalatai, traumái (nemi erőszak) szintén vaginizmus kialakulásához vezethetnek. Természetesen az említetteken kívül más tényezők is hozzájárulnak a fájdalom kialakulásához: gyulladás, a hüvelyváladék hiánya stb. Abban az esetben, ha a hüvely nem kellően nedves, a pénisz kidörzsöli azt. A testi okokon kívül a szexuális izgalom-, a hüvelynedvesség hiánya gátlásokra, párkapcsolati problémákra és lelki tényezőkre is visszavezethető. A menopauza idejébe lépő nők többsége a hüvelyváladék elégtelenségét is megtapasztalja, ami a vaginizmus permanens jelenlétét eredményezi.


t.  A dohányzásról való leszokásnál is fontos szerepe van a motivációnak A dohányzásról való leszokásnál is fontos szerepe van a motivációnak

A szexuális élet során tapasztalt fájdalmak jelentős hányada lelki eredetű


Sokan nem is gondolnák, hogy a közösülésre tett próbálkozás nemcsak a nőknek, de a férfiaknak is fájdalmat okozhat. Az ő esetükben ez leginkább szervi okra vezethető vissza. Olyan jellegű szervi változások jelentkezhetnek, melyek meggátolják a merevedést. Ez lehet akár húgycsőgyulladás, sérv, a makk sérülése, prosztatagondok vagy fitymaszűkület is. Bizonyos esetekben a nő száraz hüvelye vagy erőteljes hüvelygörcse is nagyobb fájdalmat okozhat a férfinak. Napjainkban a vaginizmus már többféle módszerrel kezelhető. Ugyanakkor a pszichés szorongások oldására szexuálpszichológiai tanácsadásra is szükség van, melynek során az érintett terápiás kezelésben részesül. Egy nő szexuális diszfunkciójának eme leküzdésében a férfinak is döntő szerep jut. Sok türelemre, megértésre és partnere bátorítására van szükség. Végeredményben elmondhatjuk, hogy a „vaginazárlat" egy olyan pszichoszomatikus betegség, melynek komolyabb lelki háttere van, kialakulása hosszabb folyamatnak tekinthető és kezelése számos tényező együttes összjátékától függ.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: