2010-11-11 09:44:14• hírek • Szatmár.ro

Vadkárok megtérítése

A megyebeliek nem bíznak a környezetvédelmi miniszter által elmondottakban.

Borbély László, környezetvédelmi miniszter bejelentette: idéntől valóban megkapják pénzüket azok a gazdálkodók, akiknek veteményeit megkárosították a vadak. Erre az intézkedésre már két évvel ezelőtt megszületett a törvény, viszont anyagi megfontosából ezidáig egyetlen banit sem utaltak ki erre a célra. A szaktárca vezetője elmondta: most megtörtént a szükséges összeg elkülönítése a minisztériumhoz eljutott idei 53 dossziéban szereplő igények kielégítésére. Egy termelő átlagosan 2100 lejt fog kártérítésként kapni.

A portálunk által megkérdezett községi elöljárók és gazdálkodók egyáltalán nem bíznak abban, hogy valaha is rend lesz ezen a téren. Az utóbbi két évben számos felmérés történt a megyebeli vadkárokat illetően, viszont annyi az utánajárás, hogy a gazdák megunják a várakozást és a papírmunkát.

Az első lépés az, hogy a helyi önkormányzaton keresztül kérni kell egy megyei, speciális bizottság helyszínre érkezését. Ez a testület a négyzetméterenkénti kárt kivetíti az adott területre. A jegyzőkönyv mellett számos dokumentum kell még a dossziéhoz - többek között bizonyítani kell, hogy a földtulajdonos valóban megtett mindent a vadak garázdálkodásának a megakadályozására.

Szatmár megyében a legnagyobb kártételeket Csanáloserdő határában okozzák a vaddisznók, de rendszeres jelzések érkeznek Egriből, Mikolából, a Tasnád-környéki falvak határából ilyen jelenségre. Akad, aki idei kukoricatermésének a 10 százalékát tudta csak betakarítani.


A vaddisznók okoznak kárt a megyében
A vaddisznók okoznak kárt a megyében


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: