2013-11-23 17:08:18• hírek • MTI

Vádat emeltek a párizsi lövöldözések gyanúsítottja ellen

Vádat emelt a párizsi ügyészség szombatra virradó éjjel Abdelhakim Dekhar, a párizsi lövöldözések gyanúsítottja ellen.

A 48 éves férfit emberölési kísérlettel gyanúsítják, amiért november 15-én fegyverrel fenyegetőzött a BFMTV hírtelevízió székházában, majd 18-án rálőtt egy fotósra a Libération című napilap párizsi székházában, és a La Défense üzleti negyedben lövöldözött. Emberrablással is vádolják, amiért meneküléséhez rövid időre túszul ejtett egy autóst.

A feltételezett elkövetőt szerda este vették őrizetbe, azóta a nyomozók egyetlen kérdésére sem volt hajlandó válaszolni. Az elmúlt 48 órát egyébként kórházban töltötte, mivel letartóztatása előtt öngyilkosságot kísérelt meg, de állapota azóta sokat javult, ezért szombaton átszállították egy fegyházba.
"A bűnösséget és a feltételezett cselekmények szándékosságát bizonyítani kell" - mondta a vádemelést követően Rémi Lorrain, a gyanúsított ügyvédje.

A rendőrségnek a gyanúsítottat egy lakossági bejelentést követően a DNS-mintája alapján sikerült azonosítania, amelyre a meneküléshez használt autóból tett szert.

A rendőrség által megtalált, kézzel írott búcsúleveleiben a gyanúsított zavaros elméletekről írt: fasiszta összeesküvést emlegetett a külvárosok ellen, elítélte a kapitalizmus bűneit, valamint a tömegek manipulálásával vádolta a médiát. Ezekről és a tettének tényleges motivációiról is megtagadta a vallomástételt, ami jogában áll.

A sajtó ugyanakkor egyre több dolgot kiderített a férfi múltjából. Húsz évvel ezelőtt részese volt egy szélsőbaloldali diákok által elkövetett, utcai lövöldözéssel végződő gyilkosságnak, amelyben öt ember, köztük három rendőr vesztette életét. Abdelhakim Dekhar nem volt jelen, de ő szerezte be a fegyvert, amiért négy év börtönbüntetésre ítélték. A perben az ügyész azt állította, hogy a francia-algériai kettős állampolgárságú férfi volt a fiatalok "guruja" a kommunában, ahol éltek. Ő azzal védekezett, hogy az algériai titkosszolgálat kémjeként azért épült be a házfoglalók közé, hogy az esetleges fundamentalistákat kiszűrje közülük.

Az 1998-as ítélethirdetést követően azonnal elengedték a férfit, miután a vizsgálati fogva tartásának időtartama megegyezett a négyéves börtönbüntetés idejével. Angliába költözött, ahol a brit sajtó szerint családot is alapított, s csak tavaly nyáron tért vissza Franciaországba.
Az ügyvéd szerint a nyomozás során majd készülnek olyan elemzések és szakértői jelentések, amelyek alapján meg lehet majd érteni ügyfele személyiségét. Addig pedig "türelemre és óvatosságra" kért a védő mindenkit.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírusstatisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: