2013-10-07 17:20:09• hírek • MTI

Vádat emeltek Dragnea ellen

Vádat emelt a korrupcióellenes ügyészség (DNA) hétfőn Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes ellen, akit azzal gyanúsít, hogy illegális módszerekkel próbált az érvényességi küszöböt meghaladó részvételt elérni az államfő leváltásáról rendezett tavalyi népszavazáson.

A DNA szerint Dragnea a kormányon lévő Szociáldemokrata Párt főtitkáraként politikusi befolyását felhasználva csalásra bujtotta fel a választási bizottságok tagjait, hogy ötven százalék feletti részvételt érjenek el, ami érvényessé tette volna a referendumot.

A vád szerint egyebek mellett nyomást gyakorolt a választási bizottságokra, hogy nem létező választók szavazólapjait dobják az urnákba, és hamisítsák meg a pótlistákon szavazók személyi számát a többszöri szavazás nyomainak eltüntetése érdekében.
Az ügyészség szerint Dragnea irányítása alatt valóságos bűnszövetkezet jött létre, amelynek tagjai nem létező hívásokra küldtek ki mozgóurnákat, odahamisították a részvételi ívekre a külföldön tartózkodó román vendégmunkások aláírásait, kiskorúak és a polgári jogok gyakorlásától eltiltott személyek nevében adtak le szavazatokat.
Dragnea azt mondta, nem áll szándékában lemondani: nem követett el törvénytelenséget, kizárólag legális eszközökkel mozgósított a népszavazáson való részvételre.

Victor Ponta kormányfő hétfőn szolidaritást vállalt Dragenaval, bíróság elé állítását politikai pernek nevezte, és kijelentette, hogy a szociáldemokrata politikus a per idején is megmaradhat miniszterelnök-helyettesi tisztségében.
A Dragnea elleni vádiratot összeállító Lucian Papici ügyészt múlt héten leváltották a DNA-ban betöltött részlegvezetői tisztségéből. Traian Basescu államfő szerint az ügyész elmozdítása a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) politikai megrendelésére történt.

A választók tavaly népszavazáson döntöttek: leváltják-e a parlament által felfüggesztett Traian Basescu államfőt. Az urnáknál megjelent szavazók túlnyomó többsége az elnök menesztésére voksolt, mivel azonban a részvétel nem haladta meg az érvényességi küszöböt, Basescu visszatérhetett az elnöki hivatalba.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: