2018-06-19 04:31:32• hírek • Oszkó Viktória

Vadásznál? Ezeket érdemes tudnod!

Sokan szenvedélyesen szeretik, sportként űzik a horgászatot, vadászatot. Nem csoda, a természettel szorosabbra fűzött kapcsolat, a nyugalom, a friss levegő és persze a felkészülés és a zsákmányejtés izgalma sokakat magával ragad.

Bár nem mindenki tudja, de számtalan előírásnak kell megfelelnie valakinek ahhoz, hogy fegyvert ragadhasson és belevethesse magát a vadászidénybe.


Először is tudni kell, hogy a vadászható fajok a vonatkozó jogszabályban előírt, az adott vadfajok biológiai sajátosságaihoz igazodó időszakban ejthetők el, ami azt jelenti, hogy nem vadászhatunk minden állatra ugyanakkor. Érdemes tehát észben tartani a kötelező előírásokat, ha nem akarunk jókora büntetést a nyakunkba.


Persze hiába a törvények ismerete, ha nem rendelkezünk a szükséges engedélyekkel és alapismeretekkel, amelyek mind a fajokra mind a fegyverhasználatra vonatkoznak. A vadászat gyakorlásának személyi és tárgyi feltételei is vannak, köztük a fegyverismeret és ballisztika, a vadászlőfegyver biztonságos kezelésének ismerete, a balesetvédelemmel és elsősegélynyújtással kapcsolatos ismeretek, az emberre fokozott veszélyt jelentő vadbetegségekkel, a lőtt vad kezelésével, a vadhús felhasználásával és higiéniájával kapcsolatos ismeretek, a vadászható emlős és madárfajok, a velük összetéveszthető védett fajok ismerete vagy éppen a trófeabírálat, hogy csak néhányat említsünk. Komoly tesztkérdésekből kell tehát felkészülniük azoknak, akik komolyan gondolják az engedély megszerzését.


Az pedig, hogy mennyi vadat lehet kilőni megint sok mindentől függ. A Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség, az Erdészeti Hivatal, a Sporthorgászok és Vadászok Megyei Egyesülete, valamint a helyi erdészeti hivatalok és vadásztársaságok tagjai minden tavasszal elvégzik a szokásos évi nagyvad-számlálást. Az egyedszám felmérése az állomány számának megállapítása és az egyedszám megőrzése mellett a kilőhető egyedek számának megállapítását is szolgálja, így évről évre változik, milyen mértékben hódolhatunk a szenvedélyünknek.


Ha tehát úgy döntenél, új hobbit választanál magadnak és úgy érzed, éppen a vadászat az, ami magával ragadna, ne felejts el előre tájékozódni az erdészeti hivatalok és a Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium honlapján, illetve a megadott elérhetőségeken.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: