2011-07-29 20:56:15• hírek • Kocsis Zoltán

Vadászgépet kap a szatmári reptér

Csehi Árpád tanácselnök vezetésével pénteken tartotta meg rendes havi gyűlését a Szatmár Megyei Tanács (MT), melyen összesen tizenhat javaslatot fogadott el a testület, valamennyit egyhangúlag.

Az egyik legjelentősebb döntés az volt, hogy az MT 540.000 euróért eladta a csődbe jutott Drumuri Judetene RT. részvényeit.

Az ügy hátteréhez tartozik, hogy a testület még 2004-ben hozta létre a Szatmárnémeti és Nagykárolyi Drumuri Judetene Részvénytársaságokat, amelyek 2006-ban egyesültek, így jött létre a Drumuri Judetene RT.. A társaság ellen a felhalmozódott adósságok miatt 2009-ben csődeljárást kezdeményeztek, a bíróság az ügyben 2011 júliusában hozta meg a döntését.

A most befolyó összeg egy részéből, amint azt Csehi elmondta, törlesztik a felhalmozódott adósságokat, a másik részét pedig az utak javítására fordítják. A részvények iránt mellesleg több cég is érdeklődött, a csődeljárást intéző Euro Invest végül a Constructii Drumuri ajánlatát fogadta el.

A cég, amely az ügylet kapcsán Szatmárnémetiben a Magnoliei és a Gorunului utcán, illetve Ákoson, Avasújvárosban, Nagykárolyban és Tasnádon található ingatlanokhoz is hozzájut, már át is utalt 100.000 euró előleget.

A tanácsosok áldásukat adták továbbá több útszakasz megépítésének illetve modernizálásának műszaki dokumentációjához: Baba Novac - Lajosmajor (Baba Novac), Erdőd - Meddes, Erdőd-Szatmárhegy-Résztelek-Ivácskó-Szamoskrassó, Szamosdob-Bagos-Dacia-Nagymajtény-Kőröstelep-Királydaróc-Krasznamihályfalva-Krasznacégény-Ákos, Érmindszert-Érkávás valamint Nagykolcs-Hirip útvonalakon.



Talán a legérdekesebb napirendi pont arról rendelkezett, hogy a Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtér kap egy ... vadászgépet. A román légierő ugyanis leépíti régi flottáját és felajánlotta a lehetőséget a repülőtereknek, hogy ingyen rendelkezésükre bocsát egy-egy gépet. Amit azoknak saját pénzükön le kell szállítaniuk. Szatmár esetében egy leselejtezett MiG-23-asról van szó, amelyet az Aranyosgyéres mellőli bázisról kell elhoznia. Az egykori orosz vadászgép „hazaérkezése" után kiállítási tárgyként „teljesít majd szolgálatot".

A tanácsosok szavaztak továbbá a tej-kifli-alma program elfogadásáról, pontosabban a kormánytól kapott pénz szétosztásáról. „Annak idején mi alkalmaztuk először azt a módszert, hogy az önkormányzatokra bíztuk a beszerzési licitet, most pedig már szinte minden megye átvette ezt", mondta Csehi. Aki elmondta, hogy ily módon egyrészt támogatják a helyi termelőket, másrészt pedig az ellenőrzés folyamata is egyszerűbb és hatékonyabb.

Az MT összesen 2,8 millió lejt osztott szét a tanév első felére, azaz a szeptember-december periódusra. Az idei tej-kifli-alma program kivitelezése nem tér el a tavalyi lebonyolítási formától, „kivéve, ha addig nem változik semmi"- tette hozzá Csehi.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: