2011-09-02 09:20:30• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Vadásszák a román nagykövetek a koldusokat!

Traian Basescu román államfő arra kérte a román nagyköveteket: az esetleges diplomáciai konfliktusok elkerülése érdekében jelentsék Bukarestnek, ha tudomást szereznek arról, hogy a fogadó országban kéregetésből élő román állampolgárok csoportja telepedik meg.

Az Agerpres hírügynökség szerint az államfő ezt a román nagykövetek éves találkozóján jelentette ki csütörtökön Bukarestben. Kifejtette: a nagyköveteknek kötelességük riasztani a román hatóságokat még mielőtt a fogadó országok hatóságai diplomáciai úton vetik fel a törvényeket megszegő román állampolgárok problémáját. Fokozott figyelemre és éberségre ösztönözte a nagyköveteket, hiszen - mint mondta - Romániának az utóbbi időben a skandináv országokkal is meggyűlt a baja a kéregető román állampolgárok miatt, akik általában törvénytelenül tartózkodnak nyugati országokban.

A románok Olaszországban, Spanyolországban és Franciaországban alkotják a legnagyobb vendégmunkás-közösséget. Két évvel ezelőtt Románia és Olaszország között diplomáciai konfliktus tört ki a bűncselekményeket elkövető román állampolgárok miatt, legutóbb pedig a francia belügyminiszter nevezte problémának azt, hogy Franciaországban a bűncselekmények két százalékát román állampolgárok követik el.
A román hatóságok szorosan együttműködnek a szóban forgó államokkal, így Bukarest román rendőröket küld ki a jelentős román közösségekkel rendelkező országokba, hogy ottani kollégáikkal együttműködve hatékonyabban kezeljék a bűnmegelőzést és a bűnfelderítést.

Basescu arra ösztönözte a nagyköveteket, hogy határozottan képviseljék a határon túli románok érdekeit függetlenül attól, hogy nemzeti kisebbséget alkotó román közösségről vagy újonnan bevándorolt románok közösségéről van szó.  
Basescu beszédében kitért Koszovóra is. Kijelentette, hogy Románia nem ismeri el a függetlenségét 2008-ban kikiáltó balkáni államot, amíg a szerb kormány és a koszovói hatóságok nem jutnak egyezségre.

A nagykövetekkel találkozott Basescu

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: