2016-10-26 09:44:37• hírek • Baranyi László/MTI

Vádalku az izraeli titkosügynökökkel

Vádalkut kötött a román szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészséggel (DIICOT) az izraeli Black Cube nyomozóiroda két, Romániában hatósági felügyelet alá helyezett ügynöke, akiket azzal gyanúsítanak, hogy illegális módszerekkel próbáltak kompromittáló információkat gyűjteni Laura Codruta Kövesiről, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetőjéről.

Ron Weinert és David Geclowicz beismerte bűnösségét. Mindketten hároméves felfüggesztett szabadságvesztésben és közmunka végzésében egyeztek ki a DIICOT-tal. A vádhatóság közleménye szerint Weinernek az informatikai adathalászás volt a feladata, míg Geclowitz a DNA főügyészének környezetét "zaklatta", és neki kellett megszereznie a kollégája által feltört elektronikus postafiókok címét.

A Black Cube két alkalmazottja néhány hónapig vizsgálati fogságban volt, most már szabadlábon védekezhetnek, de hatósági felügyelet alatt vannak. Egy harmadik gyanúsítottnak, Yossi Barkshteinnak sikerült megszöknie Romániából, távolétében adtak ki letartóztatási parancsot ellen.

A DNA főügyészének lejáratását célzó akció feltételezett romániai megrendelője, Daniel Dragomir, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) egykori terrorelhárítási vezetője, szeptember óta előzetes letartóztatásban van.

Az április óta dagadó romániai kémbotrányban kedden szólalt meg először a SRI. A szolgálat sajtóközleményben utasította el a médiában terjesztett feltételezéseket, miszerint a Black Cube-ügy szereplői a SRI igazgatójának, Eduard Hellvignek a jóváhagyásával kémkedtek Kövesi után.

"A SRI igazgatója soha nem került semmilyen kapcsolatba sem közvetlenül, sem közvetítők révén ennek az ügynek a bűnvádi eljárás alá vont gyanúsítottjaival" - hangsúlyozta a SRI, rámutatva, hogy a szolgálatnak meghatározó szerepe volt az illegális cselekmények leleplezésében.

A román sajtó a napokban hozta nyilvánosságra a Black Cube igazgatójának tanúvallomását, aki szerint emberei a román elnöki hivatal és titkosszolgálati vezetők jóváhagyásával kémkedtek a korrupcióellenes főügyész után.

Klaus Iohannis államfő is leszögezte: sem neki személy szerint, sem az elnöki hivatalnak nincs köze "sem formálisan, sem informálisan" a Black Cube-kémbotrányhoz.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: