2014-11-06 15:21:18• hírek • Szatmár.ro

VPI oltási kampány az iskolákban

November 10 és 21 között zajlik az előkészítő osztályos (6 évesek) és a másodikos tanulók (8 évesek) gyermekbénulás-ellenes oltási kampánya. Az oltóanyagot injekció formájában adják be a deltaizomba. Az oltás nem okozhat megbetegedést, mivel csakis elölt vírusokat tartalmaz.

A gyerekek első életévükben négyszer kaptak polio oltást, de ahhoz, hogy azoknak a hatása fennmaradjon és stabilizálódjék, szükség van iskolás korban az újraoltásra.

A poliomielitisz (gyermekbénulás) a polio vírus által okozott fertőző és nagyon ragályos betegség. A betegség az emésztőrendszer útján kapható el, valamint indirekt módon is, hiszen a vírus a levegőben szálló porral, a vízzel és a vektoroknak (pl. legyek) kitett élelmiszerekkel is terjed. Egy heti lappangás után influenzához hasonló tünetek jelentkeznek, majd egy rövid javulás után következik a súlyos betegség. Ebben a fázisban rossz közérzet, magas láz, fejfájás, hányás, tarkómerevség, remegés (főleg féloldali remegés) tapasztalható, végül pedig izomfájdalom és bénulás áll be, a gerincvelői mozgató idegsejtek súlyos károsodása következtében. A bénulás a legtöbb esetben végleges.

Mivel nem létezik olyan vírusellenes gyógyszer, amely képes lenne meggyógyítani a beteget, gyakorlatilag az egyetlen hatékony védekezési mód a poli védőoltás.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: