2014-06-28 18:32:56• hírek • Szatmár.ro

VII. Szatmári Repülőnap: remek idő, sok néző, lélegzetelállító produkciók

11 óra körül már tömött sorokban érkeztek az érdeklődők a Szatmárnémeti Repülőtérre, hogy láthassák az ejtőernyősöket, tapsolhassanak a Románia Sólymainak, hallják és lássák a MIG 21 Lancer vadászgépet, integethessenek a Puma harci helikopterben ülőknek és hogy tátott szájjal figyeljék a Balti Méhek mutatványait.

Szikrázó napsütésben zajlott a hetedik alkalommal megrendezett Szatmári Repülőnap a Szatmárnémeti Repülőtéren. A rutinosabb repülőnap-látogatók kempingszékkel, pléddal és messzelátóval érkeztek a légi parádéra, na meg persze napvédő krémmel felszerelkezve.

11 órától kezdett gyűlni a tömeg a repülőtér le és felszállópályája mellett, a közönség számára elkerített részre, a show pedig majdnem 13 órakor vette kezdetét - addig is modellrepülőgép-tulajdonosok mutatták meg, hogy távirányítójukkal az igazi gépek akrobatikus produkcióit is tudják utánozni.

Közben egy-egy repülőgép is felszállt, hogy a város felett körözve hívja fel a figyelmet a rendezvényre. Aztán megérkezett egy Puma harci helikopter is, amilyet még nem láthattak a szatmáriak - Puha helikopter ugyan részt vett már a Repülőnapon, de az mentőhelikopterként funkcionált.

Repülőnap Szatmárnémetiben

A hivatalos megnyitón mások mellett Adrian Stef, a szervező Szatmár Megyei Tanács elnöke, Eugeniu Avram Szatmár Megye Prefektusa és a társszervező Román Repülőklub elnöke, George Rotaru is szólt a közönséghez.

Aztán kezdetét vette a légi show: ejtőernyősök értek földet a repülőtér betonján, Extra 300-as repülő magánszámát követhettük figyelemmel, majd megérkezett a sokak által várt MIG 21 Lancer vadászrepülő is, amelyik Aranyosgyéresről mindössze hat perc alatt ért el Szatmárnémetibe. A vadászgép pilótája többször is a nézőtér közelében húzutt el, igazán emlékezetes élményt nyújtva: előbb jött a repülő 800 kilométeres óránkénti sebességgel, majd a robbanásszerű hangja...

Repülőnap Szatmárnémetiben

A Repülőnap romániai sztárjai a Hawks of Romania azaz Románia Sólymai voltak. Az Extra 300 és 330-as repülőkből álló kötelék úgy mozgott a légtérben, mintha valóban össze lettek volna kötve, majd levállt az egyik gép - ez szóló-produkcióval kápráztatta el a közönséget. Mint megtudtuk: a sólymok között két magyar pilóta is volt. Góga Attila és Ferenc László alapemberei a repülőoktatókból álló csapatnak. Évente átlagosan 20 romániai és 2-3 külföldi fellépésük van, április végétől októberig pedig szinte minden hétvégén egy-egy repülős rendezvényen vannak. A csapat tagja és vezetője Gheorghe Rotaru, a Román Repülőklub elnöke, de tag Catalin Prunariu is, az egyetlen román űrhajós fia is.

Repülőnap Szatmárnémetiben

A romániai repülős akrobatákat a lettországi Baltic Bees, azaz Balti Méhek produkciója követte. Ők is lélegzetelállító manővereket mutattak be az égbolton, sőt, még egy szívet is rajzoltak arra. A méhek táncához saját zene társult - produkciójukat tátott szájjal nézték a szatmáriak.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: