2019-06-25 11:57:48• hírek • közlemény

VIBE Talks: Milyen hatással van a VR és a színház az új generációkra?

Új rendezvénysorozatot indít a VIBE: szerdán és csütörtökön, június 26-án és 27-én a marosvásárhelyi G Café ad otthont olyan előadásoknak, melyek által betekintést nyerhetünk a fesztivál nappali programkínálatába. 

„A VIBE nem csak a hajnalig tartó buliról szól. Rengeteg érdekes programunk van, létrehoztunk egy tudásfórumot, a VIBE Kolit, nálunk van Erdély egyik legizgalmasabb divatsarka, a Fashion Corner, és számos egyéb olyan program, amely a zenén túl élményt tud nyújtani a fesztiválozóknak. Ezt szeretnénk megmutatni minden vásárhelyi számára, ezért jött létre a VIBE Talks” – emelte ki Tankó Helén, a VIBE Talks létrehozója, a Koli koordinátora. 


A VIBE Talks rendezvénysorozat két egymást követő előadásán, Ármeán Otília, a Sapientia EMTE oktatója a millenniumiak virtuális valóságban megtett véletlenszerű és kiszámítható útjairól szerdán, a Csuka parancsa elnevezésű színművész csoport pedig a színház és az új generációk kapcsolatáról, a teátrum virtuális térhez való felzárkózásáról csütörtökön tart interaktív beszélgetést a marosvásárhelyi G Café-ban.


A technológia napjainkban válik tömegek számára megfizethetővé, ezzel párhuzamosan most kezd izgalmassá válni az a tartalom is, amit ez a technológia számunkra közvetíteni tud” – fogalmazott Ármeán Otília, a Sapientia EMTE oktatója.  A VIBE Talks rendezvénysorozaton, amely a VIBE Fesztivál Koliját megelőző rendezvény, Ármeán Otília: Kiszámítható és véletlenszerű útjaink a virtuális valóságokban című szerdai előadásában  képzeletgyakorlatra hívja a résztvevőket:  „Képzeljünk el egy olyan virtuális valóságot, amiben lehet két életünk – mikor válik el a két élet? Mi a viszonyuk egymáshoz? Hogyan tudná egy résztvevő ezt a virtuális valóságot feltérképezni?” – teszi fel a kérdéseket Ármeán Otília. Az interaktív workshop célja olyan nyomvonalak, ösvények, utak felkínálása, amelyek VR-környezetben használhatóak és történetmesélési eszközként is működnek. Szerdán találkozhatunk vele 16 órától a VIBE Koliban. 


Hogy tud segíteni a VIBE a fiatalok színházhoz való közeledésében?


A marosvásárhelyi színművész csoport, a Csuka parancsa szintén 16 órai kezdettel csütörtökön, a színház és az új generációk kapcsolatát boncolja. Göllner Boróka, Karsai Dóra, Radu Enrik, Renczés Viktória, Szabó Fruzsina, Tamás Csanád arra keresik majd a választ: Mit jelent ma a színház a különböző generációknak? Generációs probléma-e ma a színház iránti érdektelenség? Van esélyünk javítani? Segíti-e a fesztivál kötetlen tere a fiatalokat a színházhoz való közeledésben?


Arra vagyunk kíváncsiak, hogy ebben a mai virtuális világban hogyan érvényesíti magát a színház és hogyan tud felzárkózni az új generációkhoz” – hangsúlyozta Göllner Boróka. Hozzátette: egyszerre jelenik meg a teátrumban a lehetőség és a veszteség, a kényelem és a küzdelem, amelyek a valóságból ivódnak át a függönyön, ezért is foglalkoztatja a technológia és az emberek kölcsönhatása a pályakezdő színművészeket.


Az esemény a július 4-7. között szervezett VIBE Fesztivál Kolijának része, aminek témája a millennium nemzedék. Mivel a kétezer- és a kétezer tíz után született generációkra a virtuális valóság erőteljes hatással bír, a színházat pedig a társadalom görbe tükreként is leírható, a VIBE tudásfóruma interaktív műhelymunka alkalmával segít értelmezni: miként befolyásolja életünket a valóságba beleivódott modernitás. 


A VIBE Festival 2019 és a VIBE Koli 2019 programjaiból ízelítőt adó előadások szerdán és csütörtökön 16 órától a marosvásárhelyi G Caféban lesznek megtekinthetőek ingyenes belépés mellett.  

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: