2011-05-17 13:05:11• hírek • Kocsis Zoltán

Uzsorás használta ki a naivságát

Kedd délelőtt tartotta szokásos közmeghallgatását Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács elnöke a Közigazgatási Palota protokolltermében. Összesen négy panasz és hét panaszos ügyében próbált meg segíteni a tanácselnök.

Egy neve elhallgatását kérő fiatal apuka immár sokadjára marad le egy szociális lakásról, pedig gyermeke súlyos beteg: ennek okai felől érdeklődött. Csehi ezzel kapcsolatban elmondta, hogy sajnos ez nem az ő kompetenciája, és hogy forduljon a prefektúrához, mert ők ellenőrzik a szociális lakások kiutalásának körülményeit, kritériumait.

Ezt követően Fóris Tibor felvázolta, hogy családjával immár három éve nevel két árva gyereket, ám mivel nem végzett hivatásos nevelőszülői tanfolyamot, nem nevelheti őket tovább. Elmondta, hogy azért nem végezte el a tanfolyamot, mert Szatmárnémetiben évek óta nem tartottak ilyet. Csehi megígérte, hogy utánanéz, az ország területén hol tartanak hasonlót és értesíti Fóris Tibort.

A következő panaszos egy négy fős csoport volt: ők azt nehezményezték, hogy a polgármesteri hivatal kitiltotta őket a Kossuth-kertből, pedig ők kifizették az engedélyt, ami feljogosítja őket a mobil kereskedelem (nem csak a város egy bizonyos pontján tevékenykedhetnek) végzésére. A tanácselnök ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a délután folyamán megbeszélést folytat Ilyés Gyula polgármesterrel és napirendre tűzi a témát.


A Kossuth-kertből kitiltott árusok panaszkodnak Csehi Árpádnak
A Kossuth-kertből kitiltott árusok panaszkodnak Csehi Árpádnak


A legbonyolultabb és a legmegindítóbb problémával Tóth András rukkolt elő, akit saját hiszékenysége és naivsága valamint egy befolyásos uzsorás igen nagy bajba sodort: gyakorlatilag néhány napon belül ki kell költöznie a lakásából, annak ellenére, hogy már több pert is megnyert. A fellebbviteli bíróságon viszont rendre veszített.

Története néhány évre nyúlik vissza, amikor egy uzsorástól 10.000 eurót vett kölcsön. Mivel ezt nem tudta a megadott időben kifizetni, kötött egy hitelhosszabbítási szerződést. Pontosabban ő azt hitte, hogy hosszabbítási szerződést kötött, tulajdonképpen ugyanis az illető aláíratta vele kvázi még egyszer az első szerződést. Magyarán, Tóth András már az eredeti összeg duplájával tartozott, így amikor kifizette a kamattal együtt 13.200 euróra rúgó adósságát, megrökönyödve tapasztalta, hogy a férfi 20.000 eurót követelt tőle.


Tóth András néha elcsukló hangon adta elő történetét
Tóth András néha elcsukló hangon adta elő történetét


Mivel garanciaként a 75 négyzetméter nagyságú lakását nevezte meg, napokon belül kilakoltathatják, mert hétfőn megkapta az erre való felszólítást. Hogy a történet még kerekebb legyen, az újsághirdetés alapján talált uzsorás annak idején Pop Olimpia nevezetű becsüssel látatlanban felbecsültette a lakást - 11.000 euróra. Mindezt még 2008-ban, amikor Tóth úr szerint az legalább harmincezret ért.

A történet további adaléka, hogy a Nagyváradi Táblabíróság mellett működő Ügyészség megállapította, hogy nevezett uzsorás legalább tíz másik szatmári családot csapott be hasonló eszközökkel.

Az ügy hallatán Csehi Árpád megígérte, hogy a Megyei Tanács jogászával megvizsgáltatja a jogi lehetőségeket; kiemelte ugyanakkor, hogy sajnos Tóth András naivsága az oka a bonyodalomnak majd külön kérte a sajtót, hogy körültekintésre intse olvasóik figyelmét hasonló esetekben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: