2011-12-01 06:20:32• hírek • MTI

Uzsora elleni törvény lépett hatályba

Uzsora elleni törvény lépett hatályba, miután Traian Basescu államfő aláírta az erről szóló jogszabályt, és az megjelent a román hivatalos közlönyben.

A parlamentben a kormányon lévő Demokrata Liberális Párt (PD-L) törvényhozói nyújtottak be az uzsora betiltásáról szóló törvényt, amelyet a szenátus ősszel elutasított. Ügydöntő jogkörrel azonban a képviselőház rendelkezett, s az végül elfogadta a törvényt.

Ez kimondja, hogy Romániában törvénytelen az uzsorázás. A bűncselekményt elkövető magánszemélyek hat hónaptól öt évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatók, a belőle származó anyagi hasznot pedig a hatóságok elkobozzák.
A törvényre azért volt szükség - érveltek a kezdeményezők -, mert Romániában elfogadtak ugyan egy új büntetőtörvénykönyvet, amely szintén tiltja az uzsorázást, de az még nem lépett hatályba, így joghézag keletkezett.

Romániában főleg Bukarest környékén szoktak lecsapni rendőrök bűnszövetkezetekbe tömörülő uzsorásokra, de ez a jelenség más dél-romániai nagyvárosokban is elterjedt. Erdélyben a magyarok által lakott vidékeken is főként nagyobb városokban üti fel a fejét a jelenség.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: